неделя, декември 30, 2007

Колко хубаво нещо са блоговете

Първите публикации в този блог бяха свързани с чистотата и със знаците в Пирдоп. Няколко месеца след публикуването им контейнерите в района на жп гарата се изхвърлят редовно, подредени са плътно до бордюра, около тях е изметено - картинката няма нищо общо с тази която бях снимал през юли. С радост забелязах и подменените пътни знаци - бяха сменени пак с такива, които са нарисувани с обикновена боя, но поне изглеждат като истински. А най-хубавото в цялата работа е, че това стана още по времето на предишните управници - дали предизборно или са си взели поука - няма значение. Важното е, че с такива неща като един блог в интернет можем да им въздействаме. За всяка нередност, която забележите, изпращайте снимки и материали на e-mail: pirdop@lycos.com

събота, декември 29, 2007

"Поповото кладенче"

"Поповото кладенче" - любимото място на поета Тодор Влайков не се поддържа от години. Мястото, от което десетки хора всеки ден си наливат вода, което се използва за пикник от млади и стари в момента е без ограда, потънало в боклуци. През годините доброволци боядисваха оградата, но с времето основите на колчетата изгниха и стана много лесно за някои "съвестни" ""граждани"" да ги занесат на вторични суровини спечелвайки лев-два за тях.

Учудваща е енергията на някои хора да рушат всичко, което е правено с години. Ако тази енергия влагаха в нещо полезно положението в Пирдоп нямаше да е същото. Срамно е и поведението на общинските власти, които през годините намираха хиляди левове за една велика "независима" журналистка, а за една ограда да направят там не се сетиха. Единственото, което е останало здраво там са пейките и масата. Да се надяваме, че някоя умна глава няма да ги протроши и тях...

сряда, декември 26, 2007

Снегове...

Съвестна зрителка на бТВ е изпратила снимки от Пирдоп, заснети на 15 декември, целящи злепоставяне на местната управа за непочистения сняг. Ако човек не е от града - ще си каже, че кметът за нищо не става, но ако човек си е от Пирдоп ще си каже - пак Николинка и компания!
Ние от pirdop.blogspot.com сме длъжни да поясним на читателите, че конкурсите за снегопочистване са завършили далеч преди изборите. Новият кмет на Общината е встъпила в длъжност в средата на ноември, когато вече градът би трябвало да бъде подготвен за снега.
Предишните управници
не се бяха справили и с това тяхно задължение.....

четвъртък, декември 20, 2007

Как си върши работата "В и К" - Пирдоп?

Какво става, когато се спука водопроводна тръба някъде в Пирдоп?
Ако водата не стигне някъде пред сградата на "В и К" първата реакция ще бъде най-рано на следващия ден. Ако някой сигнализира го посрещат няколко намръщени физиономии, подобни на хора, на които си прекъснал разпивката. Качват се в трактора си и потеглят. Стигат на мястото на аварията и започват да копаят. В повечето случаи се стига до извода, че аварията не е точно там, където извира водата, но след като няма кой да им потърси сметка за разрушения асфалт тях това не ги интересува особено. След като бъде подменена част от тръбата, понеже те самите не вярват в себе си, не се заравя дупката, а се оставя така за 2-3 дни за да не вземе да потече отново. В отделни случаи дори правят опит да обезопасят мястото, както е показано на снимката, но твърде неуспешно. Минават тези 2-3 дни, връщат се - заравят я и си заминават доволни. На това място, разбира се, след 1 седмица пак тече вода. Те се връщат - пак копаят и разрушават допълнително асфалта и така до безкрай. В крайна сметка улиците стават като швейцарско сирене. Кога ли ще дочакаме момента да започнат да си възстановяват щетите след тях никой не знае....остава ни само да чакаме...
Ако искате нещо да им кажете им звъннете: 071815093

вторник, декември 18, 2007

Автогарата...

Колко е хубаво един град да си има автогара - да можеш да седнеш някъде, докато чакаш автобуса, на сухо, когато вали, да се скриеш от вятъра...и куп други неща.
Много градове си имат такава придобивка, а нашия си има една развалина. След като "Никан Лайн" купи автогарата тогавашното ръководство на Община Пирдоп заведе някакви си измислени дела срещу фирмата. Само и само за да им попречат да направят нещо там. За какво си пазеха сградата сигурно вече няма да разберем. Интересното е, че общинарите от БСП съсипаха цялото предприятие "Автотранспорт-Средногорие", а после изведнъж взеха да пазят само автогарата. По-важното е, че сега ръководството на Общината е друго и пак се връщат надеждите и ние да си имаме автогара.

неделя, декември 16, 2007

Украсата на Пирдоп

Пирдоп ще посрещне предстоящите празници много по-украсен от когато и да било. Всички помним двата бора до читалището, които се украсяваха по времето на комунизма. Но както всяко друго нещо и това тръгна към по-добро. Истинско удоволствие е човек да се разхожда вечер сред такава обстановка. Други градове много отдавна се радват на подобни украси, но за съжаление ние чак сега дочакахме това.

събота, декември 15, 2007

Награда за Кумерио

Българска агенция за инвестиции ще връчи днес своите традиционни годишни награди за инвеститор на 2007 год.
За най-добра инвестиция в цветната металургия се награждава Кумерио Мед АД. Дружеството построи нова рафинерия и оборудване за нея, инвестиция в екологични проекти. Размер на инвестицията за 2007г.-122 млн.евро, от които 21 млн. лв за екологичните проекти. Извън тези инвестиции 200 000 евро са инвестирани в проекти в Пирдоп и Златица , също така са създадени 30 нови работни места по проект за интегриране на ромите.

money.bg

петък, декември 14, 2007

Пътища

Португалската фирма "ЛЕНА" извършваща ремонта (ако все още се спомнят, че го извършват) на пътя Пирдоп (Челопеч) - Карлово ще получи допълнително средства от бюджетния излишък. Същата фирма, която от 2006 година ремонтира настилката на 3-4 моста и благодарение на репортаж на Нова тв преди два месеца се сетиха да отворят пътя, за да могат поне две коли да се разминават. Вместо да бъде глобена за бавната работа фирмата ще получи повече пари за това. Логиката тук трудно се открива....
Хувата новина е, че от този излишък ще бъдат финансирани ремонтите на други участъци в района на Пирдоп:

  • Лот № 10 Път І-6 "Пирдоп - Карлово" от км 189+600 до км 209+308, от км 219+600 до км 221+800;
  • II-37 ПИРДОП – ПАНАГЮРИЩЕ ОТ КМ 46+576 ДО КМ 59+526.77;
Предвидени са и пари за отчуждения на имотите по новото трасе на Златишки проход:
  • ІІ-37 Етрополе - Златица км31+894 до км35+370 и от км40+860 до км42+173;

понеделник, декември 10, 2007

Транспорт

На официалното представяне на Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 стана ясно, че пътят София - Пирдоп ще бъде изцяло рехабилитиран до 2009 година. Ако този срок не бъде спазен Европейската комисия ще наложи санкции на България. Това важи и за всички останали отсечки, които са в списъка. В проекта са предвидени пари и за довършване на новото трасе на прохода Златица - Етрополе. По тази програма ще се ремонтират и жп линиите, които са част от европейските коридори. Трета главна жп линия (София-Карлово-Бургас) не е част от европейски транспортен коридор и средствата за нейната реконструкция ще дойдат от държавния бюджет. През 2008 г. ще се ремонтират участъците Саранци - Долно Камарци и Мирково - Златица. След приключване на ремонтните работи влаковете в тези участъци ще се движат със скорост 120 км/ч.

петък, декември 07, 2007

Стара статия на в."СЕГА" разказва за управлението на БСП в Пирдоп

Виж статията (08.11.2005г.):
Кликни тук

Интересно защо тази новина не беше разпространена от местните медии тогава ?!?!

сряда, декември 05, 2007

От 2008 новите влакове на Siemens ще пътуват и до Пирдоп

В началото на 2008 година предстои доставка на нови електрически мотриси на БДЖ - те постепенно ще заменят досегашните стари мотриси. С новите влакове ще дойдат разбира се и нови цени на билетите. Да се надяваме, че ще си удържат на думата и ще ги увеличат само с 10%. Увеличението го оправдават и с новите германски вагони от които са съставени бързите и ускорените бързи влакове.
От ноември 2007 влаковете с нови вагони за Пирдоп са:
София(7:20) - Пирдоп(8:45);
"Чайка": София(15:55)-Пирдоп(17:16);
"Чайка": Пирдоп(10:25)-София(11:45);
Пирдоп(19:53)-София(21:20).

вторник, декември 04, 2007

Започна събарянето на старите сгради при жп гарата

Започна събарянето на старите сгради около жп гарата, които бяха станали доста опасни. Преди години те бяха населени с роми и на снимката добре се вижда резултата от присъствието им там. Нормален човек не би се отнесъл така дори с къщата на свой враг. Окрадени керемиди, изтръгнати прозорци, заедно с касите, окрадени тухли от стени.....това е гледката в района на гарата. Да се надяваме, че след време този проблем ще бъде ликвидиран.

събота, декември 01, 2007

Вечната и незаменимата си тръгна...

Вечната и незаменимата - Николинка - секретарят на Община Пирдоп вече не заема този пост. Макар и да беше секретар на общината тя управляваше Пирдоп в продължение на десет години, независимо кой кмет слагаха от БСП. Но както всяка несправедливост и тази беше премахната.