събота, април 26, 2008

Великден

Възкресение Христово - Великден (Пасха) е църковен и официален празник у нас - той е и най-големият празник за вярващите християни. Чества се всяка пролет в продължение на 3 дни от неделята след Цветница. Датата му е подвижна, тъй като зависи от първото пролетно пълнолуние за съответната година. Подготовката за празника започва 10 седмици преди Възкресение, в които църквата подготвя вярващия християнин за тържеството на духа над плътта - победата на Исус Христос над смъртта.
Но има календари (като този на снимката), които се опитват да ни убедят, че утре е Рождество Христово ?!?!

четвъртък, април 24, 2008

Велики четвъртък

В Православната църква последната седмица от живота на Христос се нарича "Страстна седмица", т.е. Седмица на страданията. Всеки един ден от нея е наречен "велик и свят" и се извършват специални служби. Животът на Иисус Христос e наближавал своя край. Възкресил в събота Лазар, той тържествено е влязъл в Йерусалим на Цветница.
На Велики четвъртък се припомня Тайната вечеря, молитвата на Христос в Гетсиманската градина, предателството на Юда, съдът над Исус, неговата смърт и погребение. Затова четвъртък вечер се служи утренята на Велики Петък, когато се четат така наречените Дванадесет евангелия, т.е. дванадесетте откъса от Евангелието, разказващи за Христовите страдания. На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.
Според народния календар на този ден рано сутрин се боядисват великденските яйца - традицията позволява, освен на Велики четвъртък, обредните яйца да се приготвят и на Велика събота. Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели. Яйцето се пази за да носи късмет.
Следващото яйце също е червено - то се оставя в църквата в събота вечерта, след празничната литургия, която продължава след полунощ, или на другия ден. На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове. Те носят най-разнообразни названия из България: великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла.
Червените яйца са символ на Христовата мъченическа кръв. В Гърция първоначално яйцата са се боядисвали само в червено. В православния свят яйцата се използват като специално Великденско поздравление. След 12.00 часа в събота, когато настъпи Великден, вярващите се чукат с яйца и се поздравяват с фразата “Христос Воскресе!“, на което се отговаря с “Во истина воскресе!“.

dir.bg

Дни на младежката активност

24.04.2008г. - 18:00ч. - Дискусията на тема "Младите променят света!" ще се проведе в ритуалната зала на читалище "Напредък" гр. Пирдоп. Лекторът ще бъде от AIESEC - България. AIESEC, най-голямата студентска организация в света, е международна платформа за младите хора да открият и развият техния потенциал така, че да влияят позитивно на обществото. На дискусията някои от училищата в Средногорието ще представят своите извънкласни дейности.

25.04.2008г. - 14:00ч - Еко-инициативи - Антон(училището), Пирдоп(на стадиона) и Буново(училището). В Чавдар, Мирково и Челопеч също ще се проведат такива инициативи, но в друг ден.

26.04.2008г. - 14:00ч. - Изложба с получените материали от конкурсите на МИС и Община Пирдоп за есе, рисунка, снимка, компютърна анимация и награждаване на победителите в ритуалната зала на читалище "Напредък" гр. Пирдоп. След награждаването някои от учениците ще изпълнят предварително подготвени музикални изпълнения, след което е предвидена дискотека.

Източник: Атанас Гергов - зам.-председател "Връзки с обществеността" - МИС

сряда, април 23, 2008

Съобщение

На 09.04.2008 г. е връчен на Антоанета Георгиева Илиева – кмет на община Пирдоп одитен доклад № 0062302507 за извършен одит на дейността по управление и разпореждане с гори от общинския горски фонд в община Пирдоп за периода от 01.01.2004 г. до 31.12.2006 г.
Заинтересованите лица по чл. 39, ал. 2 от ЗСП, в случай че ръководителят на одитирания обект не е изпълнил задълженията си по чл. 39, ал. 2 от ЗСП, могат да се запознаят по своя инициатива с одитния доклад, екземпляр от който се съхранява в одитирания обект.
При отказ на одитирания обект да осигури достъп до настоящия одитен доклад, лицата по чл. 39, ал. 2 от ЗСП могат да се запознаят със съдържанието му в Териториалното поделение на Сметната палата - София, на адрес гр. София, ул. “Антим І” № 17, етаж VІ.

Първа отворена среща с граждани

ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ – ПИРДОП

ОРГАНИЗИРА

ОТВОРЕНИ СРЕЩИ С ГРАЖДАНИ

Целта на срещите е гражданите на общината да получат възможност да дават открито предложения и идеи, да задават въпроси за проблемите, касаещи ежедневието им.


РЕГЛАМЕНТ

Регламента ще бъде уточнен и съобразен с предложенията, дадени от присъстващите на първата среща граждани;


ТЕМА

Темата на първата среща е “Екологични проблеми на Община Пирдоп” и е избрана от организаторите.


Каним всички желаещи да вземат участие в първата отворена среща, организирана от Община Пирдоп
на 08.05.2008г в лекторията на читалище “Напредък” от 17.30ч.


Отговорът

По повод публикуваният от Вас материал “Бюлетинът на Община Пирдоп - хубава идея, но стига ли до всеки?” в блога на Пирдоп, отговаряме на основателните въпроси, които задавате.
След като стана ясно, че първоначалната бройка на бюлетина е недостатъчна, беше взето решение тя да бъде увеличена и мартенския брой излезе в тираж 3000бр.
По отношение на разпространението, общината има сключен договор с Български пощи ЕАД от 11.02.2008г, влизащ в сила от 01.03.2008г. Предмет на договора е безадресна доставка на рекламни и печатни материали.
Информационният бюлетин е една от стъпките, които община Пирдоп предприе в посока на откритост, прозрачно управление и скъсяване на дистанцията. В своята общинска политика по отношение на гражданите, ръководството залага на тяхната активна и градивна позиция.
За да се подобри комуникацията, общината започва инициатива за отворени срещи с граждани, на които ще се приемат предложения и идеи, ще се дискутират и различни проблеми, което ще спомогне да се осъществи обратната връзка, която в момента изглежда не е достатъчна.

С уважение,

К. Илиева
"Връзки с обществеността"
Община Пирдоп
23.04.2008г

понеделник, април 21, 2008

Бюлетинът на Община Пирдоп - хубава идея, но стига ли до всеки?

От началото на годината Община Пирдоп издава информационен бюлетин, който се разпространява безплатно. Като се вземе впредвид през миналите години колко пари са изтекли към разни медии - това е една хубава идея. Но дали този бюлетин стига до всеки? Попитахме трима случайни човека на центъра на Пирдоп в събота и те дори не знаеха за такова нещо. Не че тези трима човека представляват цял Пирдоп, но те бяха първите, които срещнахме. И надали са единствените, които не знаят за съществуването му. Значи проблемът пред нашата община продължава да си е същия - няма я връзката с хората или поне тази връзка не е така добра както би трябвало да бъде. Бюлетинът трябва да стигне и до последните улици на Пирдоп и Душанци, пък дори и това да струва малко повече. Поне едно е сигурно - сега, дори и информацията да не стига до хората, ни излиза доста по-евтино!

петък, април 18, 2008

Music Idol в СОУ "Саво Савов"

През месец март сред учениците от СОУ”Саво Савов” в гр.Пирдоп спонтанно възниква идеята, по подобие на истинския формат, да си организират „Училищен Music Idol”. На инициативата им откликват няколко преподаватели, които съставляват журито. Директорът на гимназията им предоставя възможността да ползват училищния музикален салон и идеята им се превръща в реалност.
Със съдействието на „Нов поглед” Music Idol-ите идват в Пирдоп на гости на ентусиастите от училищния Music Idol в СОУ”Саво Савов”.
Повече информация можете да намерите на сайта на НОВ ПОГЛЕД.

четвъртък, април 17, 2008

Обявление за обществена поръчка

Обявление за обществена поръчка № 14 от 14.04.2008 г. - Изготвяне на работен проект за обект: "Хвостохранилище "Медет". Рекултивация на откоси и площи извън границите на концесията, изграждане на дренажи и отводнителни съоръжения в зоната на стените" - Място на изпълнение: Хвостохранилище "Медет", община Пирдоп.
Обща площ за рекултивация е приблизително 800 декара, в това число: стена "Жеков вир" със сервитутна зона - 400 декара и стена "Златишко кале" - 400 декара.
Възложител: "ЕКО Медет" - ЕООД - Панагюрище

вторник, април 15, 2008

Супермодерните "Дезиро" тръгнаха към Пирдоп

От днес 15.04.2008г. една от новите електрически мотриси Дезúро вече обслужва два пътнически влака между София и Пирдоп. Това са пътническият влак № 30121 от София за Копривщица, който заминава в 08:40 ч. и пристига в Пирдоп в 10:39 ч., и пътническият влак № 30124 от Копривщица за София, който заминава от Пирдоп в 17:03 ч. и пристига в София в 19:07 ч.
Пътниците пътуващи от Пирдоп за Пловдив също ще се возят на такива нови мотриси, тъй като четири влака между Карлово и Пловдив вече се движат с тях.



Източник: БДЖ -
www.bdz.bg

понеделник, април 14, 2008

Волейбол

След като миналата година пирдопският дамски състав по мини-волейбол предизвика истински фурор и завърши втори в България, тази година момичетата отново започнаха обещаващо турнира. В междуобластното първенство те не оставиха никакъв шанс на съперничките си и след четири победи от четири мача продължават напред.
Домакин на надпреварата бе Кюстендил, като освен домакините залата напуснаха победени и съставите на “Пирин” (Разлог), “Миньор” (Перник) и “Етрополе”. Единствено последният тим успя да спечели гейм срещу нашия състав – всички останали бяха победени с по 2:0.
Същия ден в Етрополе имаше и училищен турнир за момчета от 5 до 7 клас. Там честта на Пирдоп защитаваше СОУ “Саво Савов”, като тимът бе воден от Теодор Колев –учител по физкултура и треньор на детските състави в града. Средногорци стартираха с победа над връстниците си от Самоков с 2:0 гейма, но след много слаба игра загубиха втория си мач срещу отбора на домакините със същия резултат.
На следващия ден в същата зала бе и женският профил на училищното първенство. Девойките също спечелиха първата си среща срещу представителките на гр. Годеч, след което загубиха от състава на Етрополе. По думите на Теодор Колев срещата е била напълно опорочена от реферите, които поне дузина пъти откровено подкрепили с отсъжданията си домакините и предрешили изхода на мача. Все пак средногорските момичета продължават напред, тъй като етрополци ще домакинстват и на републиканското първенство и поради тази причина автоматично се класират за него.

Източник: Васил Иванов - vasilivanov.blogspot.com

Издадени решения за преценяване на необходимостта от ОВОС

Съгласно чл.8, ал.2, т.2 от Наредба за условията и реда за извършване на оценка на въздействието върху околната среда МОСВ съобщава за взето решение за преценяване на необходимостта от извършване на ОВОС № 5 - ПР/2008 г. относно: Инвестиционно предложение за модернизация и увеличаване на капацитета на “Обогатителна фабрика” на “Кумерио мед” АД, гр.Пирдоп - да не се извършва ОВОС.
Решението е поставено на обществен достъп на информационното табло на МОСВ /сграда на ул. „У. Гладстон” №67, партер/ на 07.04.2008 г. за период от 14 дни.
Решението се намира и в отдел „ОВОС и ЕО”, дирекция “Превантивна дейност” Достъпът до него е по реда на Закона за достъп до обществена информация.

петък, април 11, 2008

Кажи НЕ на глупавите депутати!

На 13.02.2008г. Комисията по образование и наука в 40-тото Народно събрание прие изменения в Закона за народната просвета, която касае отпадането на т. 4, чл. 16:

Чл. 16, т. 4 от действащия сега Закон за народната просвета гласи, че държавните образователни изисквания се прилагат включително за усвояването на книжовния български език.
В Законопроекта, предложен от правителството, е записано тази точка да отпадне. Параграф 2 на законопроекта разпорежда: „В чл. 16 т. 4 се отменя.”

Блогът на Пирдоп се включва в кампанията срещу глупавите правителствени решения и ви призовава за подкрепите специално създадената петиция на адрес - WWW.BGPETITION.COM

Настояваме да не бъде погазвана Конституцията на Република България!

В нея изрично е записано, че официалният език в страната ни е българският език.Това означава той да бъде задължително изучаван и усвояван на нужното високо ниво във всички български училища, от всички български граждани и на също такова ниво да бъде изискван и използван във всички български институции.

Призоваваме всички ние, като български граждани, да се противопоставим на все по-настойчивото утвърждаване на неграмотността като норма в най-новата история на България!

Най-после конкретни стъпки за съживяването на МБАЛ-Пирдоп

На 09.04.2008 година, в лекторията на читалище "Напредък" в гр.Пирдоп се проведе безпрецедентна среща с участието на кметовете и общински съветници от всички общини в региона.
На срещата присъстваха кметовете на община Пирдоп - г-жа Илиева, на община Златица - г-жа Каменова, на община Мирково - г-жа Йотина, на община Челопеч - г-н Кесяков, на община Чавдар - г-н Геров, на община Копривщица - г-н Цеков. По уважителни причини отсъстваше г-н Гарчев - кмет на община Антон. Той беше представляван от председателя на общинския съвет г-н Симов. Присъстваха и председателите на общинските съвети. В залата бяха около 40 общински съветника.
Повод за срещата беше обсъждането на финансовото състояние на МБАЛ-Пирдоп, което е силно влошено в последните години. МБАЛ-Пирдоп е със статут на регионално болнично заведение и обслужва жителите на всички общини.
Обсъжданията бяха в посока за дофинансиране на част от разходите чрез бюджетите на всички общини през 2008 година. Обсъдена беше и идеята кметовете заедно да преговарят с големите фирми от региона за дофинасиране.
Бяха изслушани отчетите и мненията на прокуристът г-н Софи Дичев и гл.счетоводител г-жа Цанова.
Участниците се договориха, че ще организират нова такава среща веднага щом анализът на прокуриста на МБАЛ стане факт.

сряда, април 09, 2008

Залесяват ерозирали гори край Пирдоп

На територията на Държавно лесничейство Пирдоп ще бъде проведено залесяване.
Инициативата е организирана от Федерация "Земеделие и горско стопанство" на КТ "Подкрепа", информират от пресцентъра на синдиката и е по случай Седмицата на гората.

В инициативата ще участва Константин Тренчев, члeнове на Изпълнителния съвет на "Подкрепа", както и членове на други федерации на Синдиката.

Според данни на Федерация "Земеделие и горско стопанство" на КТ "Подкрепа" най-големите пожари в страната са станали през 2000 г. - 1710 броя и през 2007 г. - 1479 броя. Опожарените площи съответно за 2000 г. са 574 060 декара, а за 2007 г. - 430 000 декара. При неконтролируемото разпространение на пожарите имаше и човешки жертви. Официално правителството на Република България обяви бедствено положение в цели области на страната. Преките щети от пожарите в горския фонд за 2007 г. са оценени почти на десет милиона лева.

Основни причини за възникване на горските пожари през последните години: опожаряване на растителност (стърнища и ливади) - 49%; небрежност - 29%; умишлени - 5%; естествени - 1% и неизвестни - 16% (в повечето случаи те отново се дължат на небрежност при палене на стърнища). Повече от 75% от пожарите са възникнали извън границите на горския фонд и в последствие са се прехвърлили в горите.

Федерация "Земеделие и горско стопанство" на КТ "Подкрепа" счита, че за опазването на българските гори от пожари от особена важност е да се изпълняват редовно и в пълен обем предвидените превантивни мероприятия.

В този смисъл е и инициативата на Федерация "Земеделие и горско стопанство" на КТ "Подкрепа" за залесяване на ерозирани горски терени на територията на Държавно лесничейство Пирдоп, към която се очаква да се присъединят и всички, които са съпричастни към опазването и възстановяването на Българските гори, както и към спасяването на Земята от Глобалното затопляне.

Сборният пункт за участниците в акцията по залесяването в София е в 7.30 часа на пл. "Ал. Невски". Предвиден е организиран транспорт до гр. Пирдоп.

Източник: news.bg

вторник, април 08, 2008

Голямо недоволство от лекар в МБАЛ-Пирдоп

В последните няколко дни зачестиха оплакванията в секция "Пирдоп" на сайта Брадва.com. Те са насочени срещу лекар от МБАЛ-Пирдоп - Канарио Стайков.
Всичките оплаквания на потърпевшите може да прочетете тук.

понеделник, април 07, 2008

Oткрито първенство по тенис на маса

В събота пирдопската спортна зала бе домакин на открито първенство по тенис на маса, организирано от местния спортен клуб. Освен средногорските любители на популярния спорт, в него участие взеха бивши и настоящи състезатели от цялата страна. Сред представените градове бяха София, Пловдив, Шумен, Панагюрище, Ахтопол и др., като общо над 50 тенисиста станаха част от основната схема на турнира.
Надпреварата бе открита от новоизбрания председател на СКТМ “Пирдоп” д-р Георги Георгиев, след което поздрав към участниците поднесе и зам.-кметът на Община Пирдоп г-н Симеон Симеонов. Той сподели, че новото общинско ръководство има както желание, така и потенциал да застава все по-често зад подобни масови спортни събития в града. След официалната част започна и същинската – на шестте маси в залата се заформиха оспорвани двубои, продължили чак до късния следобед.
Разбира се, състезателите бяха разделени на различни възрастови групи. При децата най-добрият тенисист се оказа момиче – Борислава Лазарова, следвана от Павлин Михов и Стоян Дурчев. Сред участниците над 50 години,като най-добри бяха излъчени представителите на “Локомотив” (София) Светло Колев и Димитър Илиев, трети пък остана Кънчо Шопов от Чавдар. При най-възрастните – над 70 години, Иван Иванов от Първомай надделя на златичанина Илия Филипов.
Най-интересна бе надпреварата при мъжете, в която се включиха и някои от най-добрите деца. Тук състезателите първоначално бяха разпределени на няколко групи, след което най-добрите в тях продължиха в отделен мини-турнир. За останалите бе организирана утешителна надпревара на принципа на директните елиминации. В нея призовата тройка бе оформена от панагюрецът Григор Зяпков, следван от Радко Грънчаров и Генади Ладжов. Що се отнася до същинските финали, в тях победител станаха и официален шампион на турнира стана пловдивчанинът Васил Йотовски, а след него се наредиха Марин Маринов от “Локо” (София) и Росен Росенов от клуб “Роко” (Шумен).
Официален гост на състезанието беше най-добрият български тенисист в момента – Костадин Ленгеров. Макар да се състезава за състава на Австрия, той и в момента си остава една от живите родни легенди в този спорт, а сред най-големите му постижения е и титла от европейско първенство. Специално за в. “Регион” г-н Ленгеров сподели, че за първи път посещава Средногорието и добави, че е силно впечатлен от условията, при които тренират пирдопските тенисисти. “С малко повече подкрепа от федерацията, както и ако се намери стабилен спонсор, тук спокойно могат да се провеждат и надпревари от професионално ниво”.
Турнирът завърши с награждаване на победителите. За всеки участник имаше специално изработена от ръководството грамота, а най-добрите получиха и медали. От таксите за участие беше събран и символичен награден фонд, разпределен между тримата призьори в същинските финали – съответно 30, 20 и 10 лв. Съботната вечер продължи с официална вечеря за всички тенисисти, гостували на Средногорието и неговия спортен клуб по тенис на маса.

Източник: Васил Иванов - vasilivanov.blogspot.com

петък, април 04, 2008

Спират въвеждането на модерен софтуер за управление на човешките ресурси

Според Министерството на държавната администрация и административната реформа, въпреки многократните усилия и осигурената подкрепа от тяхна страна, някои административни структури препятстват въвеждането на Единната информационна система за управление на човешките ресурси в държавната администрация (ЕИСУЧРДА). Това е уеб-базиран софтуер, който дава възможност за автоматизиране на дейностите в звената по управление на човешките ресурси и значително повишава тяхната ефективност. Тя е създадена по проект на Програма ФАР “Укрепване на капацитета за управление на човешките ресурси в българската държавна администрация”.
От началото на процеса по внедряване на системата досега министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев е изпратил поредица от писма до всички администрации с подробни инструкции за действията, които трябва да бъдат извършени, както и периодични напомнящи писма до администрациите, които не са започнали работа със софтуера.
Въвеждането на системата е една от стъпките за модернизиране на администрацията и цели да се оптимизират дейностите по планиране и управление на човешките ресурси, да се гарантира спазването на нормативните изисквания и да се унифицират процедурите и практиката в цялата администрация. В информационната система се въвеждат данни за структурите и длъжностите в администрацията, подбора на служители и тяхната квалификация и атестации, анализи и отчети. Процесът на въвеждането й в администрациите стартира през август 2007 г. За пълното внедряване обаче е необходима активност и ангажираност от страна на всички административни структури. Всяка от тях трябва да определи служител, който ще работи със софтуера, като създаде в системата своята организационна йерархия и въведе информация за своите служители. За всеки етап МДААР предоставя подробна информация и инструкции за работа.

Тъй като и след последното писмо от 26.02.2008 г. има административни структури, които не показват напредък по внедряването на системата, МДААР реши да оповести публично техните имена и сериозно обмисля възможността да ги изключи от останалите хоризонтални политики на министерството, ако в най-кратки срокове не променят отношението си към темата.

Общинска Администрация - Пирдоп е в списъка с администрации, които не са въвели нищо в системата.

вторник, април 01, 2008

До кога ще търпим?

Пиша ви това писмо след поредното кошмарно пътуване от Пирдоп до София с автобус. Искам да повдигна темата за превозвачите в района по тази линия.
Всичко, което се случва, е от години и се питам до кога ще търпиме такова нещо?
Трябва ли да се случи нещо наистина лошо за да има промяна / в БГ винаги става така: колата се преобръща и се започва да се търсят причините, защо се е случило така/?

Искам да попитам каква е ролята на община Пирдоп в контрола на фирмите превозвачи по линията Пирдоп София и обратно?
Как може да се позволява да се качват безрой много пътници в автобуса и шофьора най-нагло да заявява: "Ами така ще е като не ни дава общната да пускаме два автобуса в един час" и дори да бъдем обиждани тези които сме седнали, ако възразим и тези които се возят прави да се "посвият" за да има място за още. Разбирам че фирмите искат да печелят, но не е нормално в един автобус да има 150 пътника. В случая преживях едно подобно пътуване с автобус на фирма "Клюнчев" в неделя в 16:00ч. от Пирдоп до София. Пътувам от доста години и винаги е било така, независимо кой е бил превозвача.

Затова смятам че е крайно време да се напрви нещо и ако наистина през месец Април тази година има нов конкурс Общината да помисли повече преди да подпише договора.
А за себе си съм решила: следващия път ще се обадя в БТВ, 'Господари на ефира" и някои държавни институции, поне една от тях се надявам да помогне нещата да се променят!


Възмутена гражданка от Пирдоп!

Уважаеми читатели, изпращайте своите материали на e-mail: pirdop@lycos.com . Блогът на Пирдоп ще ги публикува без никакви редакции.


За
съжаление от фирма "Клюнчев" не са обявили публично телефон или e-mail за връзка с тях. Те нямат дори уебсайт. Вътре в самите автобуси би трябвало да има телефон за връзка, затова ако някой читател го има нека да го сподели с останалите.


Подобни публикации:

Загадка на пътя

Знаците в Пирдоп продължават да удивляват жителите и гостите на града. На снимката, заснета с мобилен телефон, има 3 знака: първият е наобратно, вторият е скрит от него, но за сметка на това пък третият се вижда нормално, макар да е полуръждясал. Лошото в случая е, че точно забранителният знак е скрит. Поздравления за човека поставил знаците.


Снимка: Fireos