сряда, май 28, 2008

Да пътуваш до Пирдоп

Ако човек, от друг район, иска да посети Пирдоп и няма собствен автомобил какво ли би направил?
Първо би се разровил в интернет за разписание. Решихме да проверим в Google - въпреки многобройните ключови думи не открихме нищо. Само няколко стари разписания, някой и друг пътепис на туристи, отишли до Копривщица и определено недоволни от предложената им транспортна услуга, както и няколко резултата към нашия скромен блог.
Ако този човек намери електронното разписание на БДЖ си отдъхва и го отваря. В този момент и приключва удовлетворението му - от разписанието разбира, че ще трябва да стане в малките часове на деня за да хване някой от влаковете в 4,5,6 часа, защото от БДЖ са решили, че пирдопчани не пътуват през деня и не са сметнали за необходимо да им пуснат влакове.
А какво ли прави някой жител на Пирдоп, когато иска да пътува?
Споменатото в предишния абзац на него му е известно, защото продължава от много години. Той знае, че има често автобуси до София, но за съжаление не знае точно кога са. Показател за това са вече няколко читателя на Блога на Пирдоп, които ни изпращат запитване дали имаме новото разписание на автобусните фирми до София. Повечето хора са запомнили, че автобусите са на всеки четен час и отиват тогава, но в някои случаи остават "приятно" изненадани, че точно тогава няма. Защо на спирките на тези автобуси в Пирдоп няма актуална информация кога има автобус? Ами защо да има - искаш, не искаш - ще чакаш, докато дойде следващия. Оставени са стари табла за допълнително объркване на хората. Иначе автобусните фирми могат да протестират пред правителството с безумни искания, но да се погрижат да осведомят хората няма да се сетят. И това не е само сега - това е било при всяка от фирмите обслужвали района на Пирдоп. Те явно смятат, че задължение на хората е да ходят и да си търсят разписанието.
А иначе и в двата сектора - автобусен и железопътен транспорт само търсят поредното извинение за повишение на цените. А качеството на услугите им върви само надолу...

вторник, май 27, 2008

Мотосъбор край Пирдоп

Следващият месец членовете на мотоклуб "Средногорие" ще организират национален мотосъбор, който ще се проведе в дните между 20 и 22 юни и ще е с уникален мащаб за Средногорието. Очаква се над 1 500 мотора, както и общо над 5 000 посетители да изпълнят местността край Еленската базилика.
До възможността за провеждане на подобно мероприятие се е стигнало и с голяма доза шанс. Столичният клуб "Барбериънс" всяка година организират подобни събори на пистата в Божурище, но отскоро тя е с нов собственик. А за да не се наруши традицията заради липсата на терен, от "Барбериънс" решили да преместят събитието край Пирдоп и да позволят на своите колеги от Средногорието да се докажат като добри организатори.
Основна атракция ще бъдат множество състезания, сред които: гонка с два мотора на 400 м., най-атрактивно каране на пистов мотор, най-бавно каране, най-красив и най-шумен мотор. За първи път в България ще се направи и т.нар. "масов прекъсвач" – всички мотористи едновременно дават максимална газ и заедно се наслаждават на постигнатия звук. Освен всичко друго ще има и постоянен музикален фон – три дни местността ще се оглася от рок групи, сред които "Епизод", Васко Кръпката и много други. За популяризирането на мотосъбора вече са поставени 3 билборда, а освен това са отпечатани 1 000 плаката и 3 000 флайъра.
Наградният фонд ще е от порядъка на 3 – 4 000 лева - голямата награда ще е скутер, а останалите – различни мото аксесоари. Спонсори на събитието засега са "Болярка" и "Челопеч Майнинг", но организаторите се опитват да осигурят и допълнително финансиране. В момента се преговаря както с общините в Средногорието, така и с останалите големи предприятия в региона. Средства ще бъдат набрани и от пропуските за събитието, които ще са 3 лв. за членове на мото-асоциацията и 5 лв. за всички останали.
На мотоклуба може да им пожелаем да имат късмет с времето през тези три дни. Освен за забавление, мото-съборът ще е и възможност за добра реклама на нашия регион, която впоследствие да привлече още инвестиции.

Източник: Васил Иванов - vasilivanov.blogspot.com

събота, май 24, 2008

БЪЛГАРИЯ ОСТАНА ВЯРНА...

На този ден имаме празник, какъвто нямат другите народи по света - празник на духовното извисяване народа, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Буквите, създадени от Кирил и Методий, преводите, които правят на най-важните богослужебни книги, защитата на правото на всеки народ да слави Бога на своя език, са от историческа значимост не само за формиране на българския народ и за неговия просперитет. Делото им е високохуманно и демократично, всеславянско, служещо на великата общочовешка идея за равенство на всички духовната област.
Този ден е не просто поредния официален празник в България - това е денят, в който всеки истински българин може да изкрещи с пълно гърло, че е горд потомък на нация, заемаща стратегическо място в историята на Европа.



петък, май 23, 2008

Интервю на генералния директор на Кумерио Мед пред в. Дневник

След пускането на новата инсталация за очистване на металургични газове интереса към "Кумерио Мед" се засили и от вестник Дневник също взеха интервю от генералния директор Никола Треан.
Можете да го прочетете оттук.

сряда, май 21, 2008

Едни от най-големите...

Всяка сага има своето начало. Всяка рок история – своята предистория. За четиримата от Сигнал всичко започва по различен начин, но и достатъчно еднакво – с влюбване в музиката. Независимо от всичко наоколо през 70-те и 80-те години: социалистическия начин на живот, бюрократичните порядки и комунистическите цензури, които само чакаха музикантите да подадат ръка над общото блато за да им счупят пръстите. Звучи алегорично, но точно Сигнал изпитаха на гърба си драконовските мерки на тогавашната власт след случая в Бургас*. Комунистическите лидери прекрасно разбираха, че рок музиката е най-неуправляемият канал за вливане свобода в душите на младите българи. Както и ставаше на практика.

Караджов, Ламбрев и Спасов създават Сигнал като самостоятелна творческа единица заедно с барабаниста Георги Кокаланов през юни 78 г., песента "Може би" ги изпраща веднага на върха, защото те са готови като музиканти и единствено репертоарът им се е нуждаел от подобни хитове. Песента е на Тончо Русев. Той среща "Сигналистите" в националното радио по време на прегледа "Нова българска музика" и им предлага песента. Тома Спространов я завърта в "Пулсиращи ноти" и така магията на Сигнал започва. Парадоксът е, че "Може би", която заради гигантската си популярност има и немска версия "JaVilaih", никога не награждавана у нас, нито на престижните тогава "Златният Орфей", "Мелодия на годината" и др. Но и сега 7 – 8 годишни деца на концертите на Сигнал пеят песента и знаят текста на изуст.

През 90-те години до самото начало на 21 век, Сигнал продължават напред и нагоре, и да доказват класата си. Свирене по клубове, турне след турне, албум след албум – това са все белезите на успешна творческа кариера. Акцентът през тези години е трансформацията на феновете – тя да не става насила, а да има плавен преход от бащите-фенове към техните синове. Феновете обаче ревнуват и не си дават времето и затова "Да те жадувам" закрива и до днес почти всеки концерт на Сигнал.

Така е. Магията Сигнал продължава. "Сигналистиката" като наука за музиката, правенето на вечно зелени песни, шлагери и хитове, усещането за живота е една реална илюстрация за едно истинско приятелство между четирима души, реализирано с над 4000 концерта, както в страната, така и в Чехия, Германия, СССР и Куба, първи двоен албум издаден в България и 12 албума достигнали космически тиражи за времето си.

Това е рок легендата Сигнал, които ще имате удоволствието да видите на живо в Пирдоп на 23 май 2008 година от 19:00ч. на площад "Тодор Влайков"!


* Случаят Бургас: Това е първата голяма явна дискриминация на български рок музиканти след "лагерите" на Сашо Сладура. На паметния 10 февруари 1982 г. по време на концерт в зала "Изгрев" в Бургас, милицията надвишава правата си и започва да бие разгорещилите се пред сцената млади хора. Данчо Караджов хваща микрофона и започна да защитава публиката. Милицията е бясна и устройва погром в залата. Пострадват и музикантите и тяхното наказание е още по-тежко, защото негласно са изхвърлени от телевизия, радио и концертния живот за една година. Музикантите обаче намират сили да продължат след тази "черна дупка".

петък, май 16, 2008

Cumerio: Ще инвестираме още повече в Пирдоп

През октомври ще разширим сегашната си фабрика там с рафинерия за мед, в която вложихме 79 млн. EUR, очаквам, че ще инвестираме още пари в производството си там, казва мениджърът на белгийците Никола Треан

Бихте ли разказали повече за инвестицията си в България?
В четвъртък открихме новата си пречиствателна станция, инвестицията в която е 25 млн. лв. Проектът е един най-новите ни в България, но не е последният. Целта му е да намали емисиите на SO2 и прах, за да можем да сме в крак с регулациите за тях. Затова и инвестираме в подобни мощности. Резултатът е доста добър - намалихме емисиите 5 пъти, а прахта - цели 10 пъти.

Какви са плановете ви за експанзия в България?
Ситуацията в момента е малко сложна. Имаме планове за развитие на Пирдоп и в бъдеще, но за сега не можем да кажем какво точно ще става там. През миналата година се сляхме с Norddeutsche Affinerie AG и в момента изчакваме сделката да приключи. До края на юни трябва да сме приключили и с интеграционния процес, като до тогава най-вероятно ще сме сменили и името си. Като цяло дискутираме бизнес плана ни за следващите 3 години, като обсъжданията текат заедно с Norddeutsche Affinerie. Тогава трябва да е ясно каква ще е експанзията ни във вашата страна.

Предвиждате ли някакви инвестиции и в момента?
В момента производството ни е разделено на 2 части. Едната е свързана с топенето и концентрацията на медта, за да получим т. нар. анод, който е 99% чист мед. След това тази продукция се транспортира до това, което ние наричаме рафинерия. Чак след тази обработка медта може да се превърне в кабели или друга продукция. Днес можем да претапяме около 280 хил. тона в анод, които не можем да преработваме и за това ги изпращаме в Белгия, където процесът продължава. Затова и изграждаме рафинерия и в България. Инвестицията в нея е в размер на 78 млн. EUR, което и най-голямата сума, инвестирана в завод в България. А след като тя бъде пусната в експлоатация през октомври ще можем да преработваме около 180 хил. тона анод и тук. След това ще пласираме продукцията в Черноморския регион, който е важен пазар за нас, тъй като расте непрекъснато.

Да разбираме ли, че планирате да увеличите присъствието си в Пирдоп?
Norddeutsche Affinerie вече обявиха плановете си за експанзия в германската преса. Трудно е да се каже какво ще се получи след интеграционния процес между Cumerio и тях. Все пак, смятам, че фабриката ни в Пирдоп ще претърпи значително развитие. Причината е, че Norddeutsche Affinerie имат завод в Ямбол, но той е много близо до центъра на града - тоест, не може да се разраства. В Пирдоп обаче има много място за експанзия. Не мога да се ангажирам с конкретна прогноза, но смятам, че Пирдоп ще претърпи значително развитие.

Имате ли проблеми с намирането на хора в региона?
Мога да кажа, че имаме доста голям проблем с намирането на хора. Причината е, че не всеки би се съгласил да пътува всеки ден 100 км. от София до Пирдоп. Друг е въпросът, че около нас има и други заводи - в Златица и Челопеч например, които също имат нужда от работна ръка.

Източник: www.ipo.bg

четвъртък, май 15, 2008

Кумерио откри нова инсталация за очистване на металургични газове

На 15.05.08, в "Кумерио Мед" АД - Пирдоп беше открита технологична инсталация за очистване на металургични газове. На срещата присъстваха изпълнителният директор на "Кумерио Мед" Никола Треан, Генералният секретар Георги Николов, представители на Министерство на околната среда и водите.

Повече информация и снимки.

Програма за събитието:

8:30 - 10:30 Организиран транспорт от Храм-паметник Александър Невски до завода на «Кумерио Мед» - Пирдоп

10:30 - 10:45 Посрещане на гостите от представители на «Кумерио Мед»

11:00 – 11:30 Пресконференция с презентация на изпълнителния директор на «Кумерио Мед» Никола Треан и Генералния секретар Георги Николов

11:30 – 12:00 Официално откриване на Инсталацията за очистване на металургични газове - официални речи от представителите на Кумерио Мед - Никола Треан и Георги Николов; официални речи от представителите на Министерство на околната среда и водите; прерязване не лентата; кратко посещение на очиствателната станция

12:00 – 13:00 Коктейл


Еcon.bg

сряда, май 14, 2008

Здраве

По повод Национална програма “Остеопороза на работното място”, влязла в сила от 2005г. РИОКОЗ - Софийска област
организира прегледи на преференциална цена 10.00лв.
Прегледът включва съвети за хранителен и двигателен режим, както и лекарствена терапия - според индивидуалния резултат от измерването на костната плътност.
Измерването се извършва с апарат “SAHARA” за пета.

16.05.2008г (петък)
10.30 – 17.00ч в сградата на ОДЗ №1 “Пека и Карло Чоконяни”

Източник: Катерина Илиева - "Връзки с обществеността" - Община Пирдоп

вторник, май 13, 2008

За археолозите и иманярите...

Ако сте търсили информация за Пирдоп, сигурно сте забелязали – почти всички източници свързват града с две характерни негови черти. От една страна, той често е наричан „градът на щъркелите”, макар отдавна индустрията в региона да е свела популацията на тези птици до минимум. Другата пък е свързана с множеството тракийски могили в Средногорието. Техният брой стига 200, а наличието им е както доказателство за богато културно минало, така и повод за гордост и туристически поток в настоящето.
Тракийските могили често са били обект на интерес през годините. Много от тях пазят спомена от иманяри, решили да забогатеят на гърба на държавата, унищожавайки нейните исторически ценности. Други пък са проучвани от видни археолози, чиято мисия и цели би трябвало да са в коренно противоложната посока. Поне на хартия.
През 2006 г. в Средногорето с цел „проучвателна дейност” пристигна и известната археоложка проф. Даниела Агре, която накара мнозина да си зададат въпроса „Има ли всъщност разлика между иманярите и археолозите?”. Абсурден, но уместен в конкретния случай въпрос.
Обектът на интерес бе една от най-големите могили в региона, намираща се на около 300 м. от града. Тя бе с респектираща височина – близо десет метра, виждаше се от всички страни и бе символ, равностоен на Еленската базилика. Истински паметник на културата, създаден преди почти 3 000 години. Разбира се, това нямаше как да не убегне на будните учени, които проведоха изследвания с георадар и засякоха няколко значителни аномалии. Те засилиха съмненията, че под внушителната могила се намира нещо наистина рядко и ценно; нещо, което може да остави откривателя му в историята. И стана ясно едно – ще се проучва.
Дотук добре. От представата ни за археолозите, следващият кадър би трябвало да ни покаже учени с шпакла и четчица, които внимателно и търпеливо „откриват историята”. Вместо тях проф. Даниела Агре доведе багери и фадроми. Така археолозите за отрицателно време свършиха това, което никой друг през последните 3 000 години не беше посмял – изравниха могилата със земята. Историческият паметник бе не просто „проучен”, а напълно унищожен. На негово място останаха само кал и следи от гуми.
За огромно съжаление на групата археолози, могилата се оказа без ценно съдържание. Те не откриха нищо, с което да запишат имената си в родната история. Само няколко петна от ритуални огнища, които, уви, не носят желаната слава. Научните работници оставиха знака, показващ че на това място е имало тракийски надгробен паметник, захвърлен в калта. Както и малко разпиляна потрошена керамика, а и натрупаната пръст от могилата встрани. След което отидоха да „проучват” на друго място.
Всъщност археолозите начело с проф. Агре действително ще бъдат запомнени. За тяхно съжаление, не с нещо велико или поне добро. Въпросът е кой и защо позволи под съмнителен предтекст хилядолетен символ на Средногорието са бъде унищожен? И как в случая да направим разлика между иманяр и археолог? Дали се работеше в името на българското културно наследство или в името на славата и парите? Нормално ли е един археолог да „проучва” с багери и фадроми? Няма ли начин учените да бъдат задължени да възстановят това, което премахнаха?
Случаят сякаш не предизвика особена дискусия навремето, но това не значи, че е забравен. Или поне не би трябвало. Защото това, което стана с древната тракийска могила, може да се повтори и с други ценни за България обекти.

Васил Иванов

Интервю на Антоанета Илиева пред агенция "Фокус"

Кои са най-интересните прояви при отбелязването на тазгодишните “Влайкови дни” в Пирдоп - това коментира кметът на града Антоанета Илиева в интервю за Агенция „Фокус”
Фокус: Г-жо Илиева, откога се честват „Влайковите дни” в Пирдоп и защо са се превърнали в традиция?

Антоанета Илиева: „Влайковите дни” ще се проведат в Пирдоп за шестнадесета поредна година. В традиция ги превръща ежегодното организиране на различни мероприятия.В мероприятията участници са наши самодейци. Винаги има и поканени известни български състави. „Влайковите дни” носят името на Тодор Влайков - общественик, писател, политик.В продължение на около две седмици дни всяка година майските културни празници са наситени с мероприятия, винаги има включена например театрална постановка по разказите на Тодор Влайков, обикновено от наши самодейци. Това са деца от общинските училища в региона.
Фокус: Какво е значението на проявите за гражданите на Пирдоп?
Антоанета Илиева: Това са най-големите културни мероприятия в Община Пирдоп въобще за годината. Винаги са чакани с нетърпение, тъй като те са наситени с много прояви, в които основни участници са нашите самодейци. Присъстват винаги много хора - има участници от училищата, дори от детските градини. Задължително има някакъв момент, свързан с нещо конкретно от творчеството на Тодор Влайков. И това винаги представлява интерес за нашите съграждани и не само за тях, дори и за хората в региона. Ние сме седем общини на много малка територия.Винаги има интерес към празниците и от съседните общини.
Фокус: Кои са най-интересните прояви?
Антоанета Илиева: Не бих искала да казвам, че има и неинтересни, но акцентът тази година е връчването на национална литературна награда. По традиция при откриването на „Влайковите дни” номинираме от всяко училище по едно момиче. И винаги при закриването на проявите от номинираните три или четири момичета се избира едно. Това е момиче, което като цяло се е представило добре през годината. Също така трябва да има отличен успех, да се държи добре със съучениците си, или да има и някакви други изяви, например в спорта.Номинираните деца наричаме “Райка” - на името на литературната героиня от творчеството на Тодор Влайков. Номинираното дете следователно трябва да бъде момиче.Учениците в Пирдоп вече имат доста инициативи, свързани с подготовка на проекти.Имаме много изявени деца, например имаме републиканска шампионка по лека атлетика.
Фокус: Кои ще бъдат номинираните момичета тази година?
Антоанета Илиева: Днес е откриването и предстои да обявим номинираните. На 24 май ще отличим една от тях. По традиция има приемственост - има емблема, която едната “Райка” я предава на другата “Райка”. Моето желание е не просто да следваме тази традиция, а и да я развиваме. Националната литературна награда дава възможност проявите да разширят своя обхват - те дават национално значение на проявите.

Яница БЪРНЕВА
Информационна агенция "ФОКУС"

неделя, май 11, 2008

Я да видим кой ни чете...

Справка за това кой е посетил Блога на Пирдоп за предишния месец дава интересни резултати. На четвърто място е Правителствената интернет мрежа. Отново не ни е срам да се гордеем, че сме привлякли вниманието на някои чиновници в министерствата :) А защо не и на някой министър ?!?!
Отскоро Блогът на Пирдоп има и повишен PageRanк в Google - PR3. PagePank е преценката на Google за важността на страниците в интернет.

събота, май 10, 2008

Жител на Душанци:

Искам да изкажа дълбокото си разочарование от новият стар кмет на родното ми Душанци, познат на всички ни като Джона, произлизащ от стар комунистически род. Та още не станал кмет подхвана тополите, чудя се като се свършат те с какво далавера ще се захване ,но това е тема на друг разговор .
По време на изборите всички се оплакваха от Н.Божкова, колко много пречела на общината, ама елате да видите пък в Душанци една чистачка Маша Ненова на какво е способна, тя коли, тя беси, командва със замах, не я интересува ни кмет, ни секратарка, ни полиция. Само тя е незаменима в селото, ама и този път добре си е постлала, както междувпрочем от 3-4 мандата насам. Арогантна, проста и нагла разпорежда се като че ли нея сме избирали за кмет. Отидох да си платя данъка и за около пет минути ми направи такъв скандал , че съжалих защо не съм отишъл в Пирдоп /аз като че ли при нея бях отишъл/ секретарката мълчи, онемя, не знае момичето коя страна да вземе.

Уважаеми читатели, изпращайте своите материали на e-mail: pirdop@lycos.com . Блогът на Пирдоп ще ги публикува без никакви редакции.

петък, май 09, 2008

Странна рекламна кампания

Странна рекламна кампания предприе доставчикът на цифрова телевизия "Булсатком" в Пирдоп. Освен многобройните разпространени брошури по пощенските кутии служители на фирмата разхвърляха директно от колите си брошури на пътя. Това беше забелязано на бул. "Цар Освободител".
Ние от Блога на Пирдоп категорично заставаме срещу подобни прояви. Този вид "реклама" освен че не достига до хората замърсява улиците на града. Въпреки, че е малко вероятно да се случи ще помолим служителите на фирмата да съберат разпиляните от тях боклуци.
За случилото се ще бъде уведомен изпълнителният директор на фирмата.

Денят на Европа

След Втората световна война Европа е разрушена не само физически, разрушена е нейната икономика, разрушена е вярата на хората в бъдещето. Политиците, съветвани от икономистите осъзнават, че ако искат просперитет, мир и благоденствие в Европа трябва да преодолеят съперничество между европейските страни, наследени от предишни периоди. В средата на XX век отрасълът за производство на въглища и стомана е източник на военна мощ. Споделянето на ресурсите и свободната търговия между европейските държави биха довели до обединяване на усилията за възстановяване и развитие на икономиките им. На 9 май 1950 г. Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, представя своята декларация пред международната преса в Париж. Той я прочита и призовава Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа стъпка към Европейска федерация". "Световният мир не може да бъде запазен без творчески усилия, съответстващи на опасностите, които го заплашват." Днес тези думи на Шуман се считат за първата стъпка към обединяване на европейските усилия в инициатива, която сега е прераснала в Европейския съюз, а той е считан за бащата на нова Европа. Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира Шуман, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си.В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като "Декларацията на Шуман" и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси. През 1985 година ръководителите на страните от Европейския съюз, на свое заседание в Милано, решават 9-ти май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес 9-ти май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. Това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута /еврото/. В България е обявен с Постановление 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. за отбелязване на 9 май - Деня на Европа. По този начин се обединяват в сърцата на хората два знаменателни момента от историята на континента - победата над фашизма, родена в обединени усилия и дълбоко изстрадана и стремежа за просперитет и мир.

БГНЕС

четвъртък, май 08, 2008

Някои хора се събудиха

Правителството реши да бъдат преотстъпени средствата от държавния заем от Световната банка по проекта „Рехабилитация на пътната инфраструктура“ на Фонд Републиканска пътна инфраструктура. Фондът ще има право да тегли средства от името на държавата и ще връща главницата и лихвите по заема. В този проект е включена рехабилитацията на пътя София - Пирдоп. Както преди известно време писахме в Блога на Пирдоп крайният срок за завършването на ремонта на пътя е 2009 година. Средствата тепърва се преразпределят, а остава само година и половина.

Ако сравним с проекта, който в момента се реализира в района - ремонта на пътя Челопеч - Карлово, изпълнителят на който за няколко години ремонтира феноменалните петнайсетина километра и то не съвсем завършени, ни остава да се надяваме към 2020г. тази отсечка наистина да заприлича на първокласен път.

Първи дан в каратето за пирдопски младежи

Двама от състезателите в пирдопския клуб по източни бойни изкуства “Френдшип” вече могат да се похвалят с покрити изисквания за Първи дан в каратето. Преди седмица Реми Бобев и Иван Славчов получиха дипломите си лично от сенсей Садашиге Като – главен шеф-инструктор за Европа на Японската федерация по бойни изкуства. Майсторът проведе свой семинар в София заедно с най-добрите родни каратисти.
Двамата средногорски състезатели издържаха изпита за високата титла още миналата година. Тогава, отново пред сенсей Като, те доказаха, че заслужават признанието въпреки младостта си. Всъщност данът представлява майсторска степен, която се присъжда на състезатели с черен колан и отразява нивото на уменията им в съответния стил. Най-високата степен е Девети дан – за малцината, които я притежават, няма никакви тайни в бойните изкуства.
Според пирдопския сенсей на двамата младежи – Ресми Бобев; и Реми, и Иван в момента спокойно могат да покрият и изискванията за Втори дан. По правилник обаче те ще могат да се явят на изпит за следващото ниво едва след три-четири години. “Степените на познание в източните бойни изкуства символизират не само професионален, но и житейски опит – затова има и такъв интервал между присъждането им” – обяснява сенсей Бобев, който към момента е с черен колан Трети дан.
Другата новина от КИБИ “Френдшип” е свързана с края на месец май, когато в Пирдоп ще бъде организиран голям турнир с участието както на местни каратеки, така и на състезатели от цялата страна. “Всичко зависи от това какво финансиране ще успеем да осигурим” – споделя Ресми Бобев и добавя, че дори има идея за следващите години да направи състезанието международно.
Преди пирдопския турнир пък общо 7 средногорци ще пътуват заедно със своя сенсей за Румъния, където ще вземат участие в ежегодния турнир на град Кампина. Това ще е второ участие на местния тим в надпреварата за последните три години, като шансове за медал този път имат всички наши представители. Причината е в променената схема на турнира – паралелно с основната надпревара ще върви и такава за по-слабо подготвени деца. Идеята е много добра, тъй като обикновено дебютантите и отскоро трениращите състезатели отпадат в самото начало и не успяват да достигнат до същинската част. Такъв ще бъде принципът и на предстоящото в края на лятото световно първенство във Франция.

Източник: Васил Иванов - vasilivanov.blogspot.com

Успехи

Две първи и една трета награда спечелиха първенците в Националния преглед за млади изследователи "Енергетика и математическо моделиране" от Международния конкурс "Математика и проектиране 2" в Москва. Това съобщиха организаторите на Националния преглед от "Овергаз". Конкурсът в Москва е част от международния проект "Математика и информационни технологии в образованието". В надпреварата са се състезавали 85 ученици от 8-ми до 12-и клас от България, Казахстан и Русия. Първи награди са получили възпитаниците на СОУ "Саво Савов", Пирдоп - Габриела Павлова и Борислава Бодурова и Георги Пеев от ПМГ "Акад. Боян Петканчин", Хасково. Третата награда е поделене от Мирослав Славчев и Преслав Парашкевов от ПМГ "Васил Друмев", Велико Търново. Участници в проекта от българска страна са Институтът по математика и информатика към БАН и фондация "Млада България", а от руска - Академията за социално управление и Министерството на образованието и науката на Московска област. Партньор от Казахстан е Националният център за надарени деца, се посочва в съобщението.

dir.bg

Само преди месец кметът на Ямбол инж. Георги Славов награди същите ученици за първото място на финалния кръг на надпреварата за България.


сряда, май 07, 2008

Програма на "Влайкови дни 2008"

12 МАЙ
17.00 ч. - Тържествено откриване на Влайкови дни 2008 с участието на Берковската музика

Площад ”Т.Влайков”


13 МАЙ
11.00ч. - Откриване на изложба на детски рисунки на тема “Рисувам своя град”

19.00ч. - Вечер на старите градски песни и шлагери с участието на Бони Милчева и Тодор Върбанов от ТВ “СКАТ” и вокалните групи при читалища в Мирково и Пирдоп
фоайето на читалище”Напредък”

читалище”Напредък”


14 МАЙ
17.00ч. - Откриване на изложба на художника Пламен Панчев

фоайето на читалище”Напредък”

18.00ч. - Спектакъл на съставите на читалище”Напредък”

читалище”Напредък”


15 МАЙ
18.00ч. - Представяне стихосбирката “Да избледнееш до смърт” на Янко Георгиев

Ритуална зала
читалище “Напредък”

19.00ч. - Рок-концерт на състав “Габана” от Пловдив

Салона на читалище”Напредък”


16 МАЙ
17.00ч. - Изложба на оръжие
18.00ч. - Байковци – 180 г. от рождението на Лука х.Павлов

музей”Луканова къща”


17 МАЙ
11.00ч. - Мъжки камерен хор, гр. София

църква “Св. Успение Богородично”

19 МАЙ
11.00ч. - “Малката кибритопродавачка”- пътуващ театър

19.00ч. - Народен театър ”Иван Вазов”-“Осъдени души

читалище”Напредък”

20 МАЙ
16.00ч. - Карнавал на литературните герои, съвместна инициатива на НУ”Т.Г.Влайков” и

читалище”Напредък”


18.00ч. - Представяне книгата на Алипия Влайков – “Спомени из живота ми”

Ритуална зала
читалище “Напредък”


21 МАЙ
17.30ч. - Тържествен концерт на СОУ”Саво Савов”

читалище”Напредък”


22 МАЙ
18.00ч. - Коктейл и награждаване на дейците на образованието и културата по случай 24 май - Ден на славянската писменост и култура

Ритуална зала
читалище “Напредък”


23 МАЙ
19.00ч. - Концерт на група “Сигнал”

Площад ”Т.Влайков”


24 МАЙ
11.00ч. - Закриване на Влайкови дни с участието на певческа формация “Voices”
- Връчване на Националната литературна награда

Площад ”Т.Влайков”

Източник: Катерина Илиева - "Връзки с обществеността" - Община Пирдоп

петък, май 02, 2008

Пирдоп Айдъл

четвъртък, май 01, 2008

Продажба на активи на "Месокомбинат 98" ООД (в несъстоятелност)

На основание чл. 717а, ал. 1 от ТЗ и съобразно разрешение на Софийски окръжен съд от 14.04.2008 год. по гр.д. № 314/2002 год. по описа на Софийски окръжен съд обявява провеждането на продажба на недвижим имот и движими вещи, собственост на „Месокомбинат 98” ООД (в несъстоятелност), гр. Пирдоп, ул. „Селска” № 1.
Продажбата ще се състои на 09.05.2008 год. в 11.30 ч. в канцеларията на синдика в град София, ул. “Брегалница” № 38-40, етаж 1, ап. № 3.
Повече информация тук.