понеделник, август 18, 2008

Орлин - Пирдоп се възражда

С класически хепиенд завърши възникналата в последно време дискусия относно вероятността Пирдоп да остане без футболен отбор за идния сезон. През отминалата седмица общинското ръководство и футболните деятели в града си стиснаха ръцете в името на общата цел и така в Средногорието бе възроден познатият на поколения местни фенове футболен клуб „Орлин”.
Случайно или не, развръзката дойде малко след публикация във в. „Регион” относно лошото състояние на Градския стадион. Почти веднага след това теренът на съоръжението бе окосен, а от Община Пирдоп увериха, че предвиждат и реконструкция на напоителната система, както и ремонт на спортната зала. През седмицата пък Маньо Чолаков – бивш президент на съществуващия до миналата година „Спартак 2001”, е провел среща със зам.-кметовете Симеон Симеонов и Мария Шентова. На нея е станало ясно, че общината поема ангажимента да издържа градски футболен отбор, който ще включва мъжки и детски състав. Отбор от юноши-младша възраст няма да има през идния сезон, но там причината е чисто спортна – няма достатъчно пирдопски момчета в тази възрастова група. Голяма част от миналогодишните юноши на клуба обаче преминават в мъжкия състав и ще продължат да се състезават за града.
„Орлин” е познато име на почти всеки футболен запалянко в Софийска област, а възраждането му идва след пет години, през които тимът не съществуваше. Старши треньор през новият сезон ще бъде младият Венцислав Петров, който ще води както мъжкия, така и детския отбор. При „орлите” ще играят почти всички основни състезатели на предшественика „Спартак 2001”. Освен тях в състава се връщат и някои бивши възпитаници на пирдопската школа, които дълго време чакаха повторната поява на символичния за града футболен клуб. Сред тях личат имената на Иван Спасов от „Мирково”, както и състезателите, напуснали „Орлин” след неговото разпадане и играещи оттогава в „Звездец” (Горна Малина). Говори се дори за завръщане на легендарния нападател Тодор Дангов, който въпреки броят на годините си определено има още какво да даде на средногорския футбол.
Така от тази седмица новият-стар пирдопски състав започва тренировки. В сряда, 20 август, пък е голямото футболно събрание на окръга. То се провежда традиционно всяка година няколко седмици преди началото на първенството и на него стават ясни всички детайли около предстоящата надпревара. Тогава ще стане ясен и точният брой на записаните за сезон 2008/2009 отбори. Иначе пирдопчани засега не си поставят нереални цели като бързо влизане във „В” група и се надяват по-скоро да оправдаят високите очаквания, които носи със себе си името „Орлин”.
В същото време другият средногорски отбор – „Мирково”, продължава подготовката си за сезона. В събота мирковчани изиграха контрола срещу „Бенковски” (Костенец) и записаха загуба с 0:2. Срещата бе равностойна и местния състав стоеше много добре на терена, но допусна две попадения в последните минути. В неговия състав засега всичко е наред и те също чакат с нетърпение началото на септември, когато са и първите срещи в окръжната група.

6 коментара:

Анонимен каза...

Браво за инициативата, обаче друго не ми е ясно,ако може да разясните на аудиторията - тази малка община колко замесник кмета има,тази Мария Шентова - зам.кмет за какво е нали само Симеонов беше зам.кмет ?Не мога да я разбера тази структура с трима зам.кмета и за всеки секретарка и кола? Сигурно затова данъците скочиха три пъти? То и в Душанци кмета имал две секратарки,та какво остана за Пирдоп.

Анонимен каза...

приятелю, оправи си малко общата култура. всяка институция има много вицета, всяко от които е с даден ресор. Кмета е един, но той има няколко зам.-кмета, същото например е с министър-председателя, който има няколко заместника и т.н.

Та, данъците не са скочили поради тази причина, а защото от тази година данъчната система в България беше децентрализирана, тоест всяка община вече може сама да определя размера на местните си данъци (един вид вътрешнодържавна данъчна конкуренция). Това само по себе си е огромна стъпка напред, но за съжаление не бе направена правилно - защото общините могат да определят данъците си, но само в посока нагоре. Тоест могат да ги увеличават, но не и да ги намаляват. Темата е много дълга, но само да кажа още нещо - всеки икономист знае, че до определена степен намаляването на данъка увеличава приходите от него (примерите и в България са много).

Въобще напоследък все повече се убеждавам, че повечето хора в България говорят наизуст, без да са информирани, и предпочитат първо да викат в тон с общия хор, а после да попрочетат и да видят, че нещата не са точно така. Пак казвам, не защитавам Правителството или Община Пирдоп в частност, но съм УБЕДЕН че повечето хора плюват по тях без да имат никаква реална представа за това как функционират и какво всъщност правят...

Анонимен каза...

Ама какво ме къпеш в хладка вода бе и ми обясняваш за вицета и децентрализация обясни ми с прости думи : Как така точно на душанският кмет фирмата / уж на жена му / сменя заците в селото или това ти е -един вид вътрешнодържавна данъчна конкуренция ?НЕ МИ СЕ СЛУШАТ И ЧЕТАТ ПОВЕЧЕ ГЛУПОСТИ ,ВСИЧКО Е КОРУПЦИЯ БРАТ МИ !!!

Анонимен каза...

значи това за което говориш най-точно го определи преди време Ахмед Доган - "кръг от фирми". Аз не знам и не ми е работа да знам кой слага знаците в Душанци, но знай, че подобни случаи винаги ще ги има - независимо дали ти харесва или не. Защото човекът е егоистично същество и има неприятното свойство да злоупотребява с властта ако му дадат такава.

Също така е хубаво да се знае, че подобни неща далеч не стават само в нашата страна. Даже и в западноевропейските държави има корупция, и то в някои случаи далеч по-солена: ако тук става въпрос за хиляди и милиони, то там е за милиарди (справка - корупционния скандал в Сименс). Това го казвам не в стил "щом и на другите им е зле, значи няма проблем", а защото хората в България говорят сякаш само в наша страна стават подобни неща и, видите ли, ние сме най-пропадналата нация на Земята. Ами не сме...

И стига толкова общи приказки, темата е за пирдопския футбол и за възраждането на Орлин. Хайде поне в тази позитивна новина не ровим за негативизъм!

Анонимен каза...

По повод първия коментар: община Пирдоп има 2-ма зам.кмета - Шентова и Симеонов. Нито един от двамата няма секретарка, служебна кола или сътрудник. Най-често може да видите Симеонов да крачи пеша из града. За Душанци не знам.

Анонимен каза...

Преди да се правят коментари по структурата на общинската администрация, първо следва да се прочете ЗМСМА, чл. 39, ал. 1. Както и тук http://pirdop.bg/?option=content&content_id=37