вторник, юни 24, 2008

За едната журналистическа чест...

Кражбата е неприятно изживяване. Безспорен факт, който обаче със сигурност се споделя само от ограбената страна. Защото едва ли този, който получава нещо даром за сметка на чуждо усилие, може да изпита някакви негативни чувства, освен леко угризение на съвестта. То пък, от своя страна, постепенно изчезва с времето – докато съвсем престане да тревожи съзнанието му.

Кражбата сама по себе си има множество измерения. В интелектуално отношение се нарича плагиатство и по нищо не отстъпва на класическата, материална такава. Понякога трудно се доказва – тогава болката и разочарованието на нарушените права се смесва с безсилие, практическа невъзможност да бъдеш компенсиран за незаконното копиране. Друг път обаче плагиатстващият дотолкова се увлича в кражбата си и до такава степен се чувства недосегаем, че дори не си прави труда да промени нещо в творбата на другия. Тогава... трудно можеш да се сдържиш и да не направиш нещо по въпроса.
Дотук с абстрактните размисли и екзистенциалните съждения. Който малко или много се е интересувал от средногорски медии през последните години, добре знае за какво става въпрос. Вече загубихме броя на статиите, написани от екипа на вестник „Регион” и преписани умело от екипа на един различен вестник. Честно казано, спряхме и да ги броим. Просто регистрирахме поредните съвпадения на пасажи, дори цели статии, а след като чашата постепенно се напълни и взе да прелива, решихме да напишем настоящия материал.
Конкретният повод е репортажът, публикуван във връзка с успеха на златишките момичета на техния домакински турнир по баскетбол в памет на Герго Попов. Същата публикувана, освен във в. “Регион” и “Софийски вестник” и на личния блог на автора му, “лъсна” дни по късно както на страниците, така и на сайта на по-горе поменатото издание. „Колегите” не си бяха направили дори труда да сменят заглавието от сайта. И още по-лошо, опитаха се да си „измият ръцете” с един от организаторите на турнира, като поставиха името му под материала. Който пък, в отговор на нашето запитване, ни погледна учудено и сподели, че никога не е писал статии, а и не това му е работата.
Всъщност, проблемът не е толкова в конкретната статия. Де да беше единствената... отдавна да сме го преглътнали. Само че през последните години се начетохме на свои статии от страниците на Софийския регионален вестник.
И вместо гузно да крие плагиатстването си, екипът му все по-силно се бие по гърдите, та кънти от София чак до Варна, че е член на Българската асоциация на регионалните медии и “надлежно” е подписал Етичния кодекс на журналиста (sic!). И все по-нагло реагира на забележките по повод „съвпаденията”. Има се за “независима” “обективна” медия и получава (не)заслужени награди за „професионализъм и обективно отразяване на регионалните проблеми”. Няма как да не се съгласим – наистина професионално е да пълниш страниците си с материали от конкуренцията, след което гордо да афишираш постиженията си в измислен “плаващ” тираж.
Напълно сме наясно, че процесът на подобни интелектуални кражби не само в района, но въобще у нас, няма да спре. Затова, “учейки се” от въпросното издание, препратихме материала и илюстрациите към него на компетентните органи и асоциации.
За предполагаемите пък “опровержения”, персонални и други нападки, които със сигурност ще завалят към нас, едва ли ще имат очаквания от авторите им ефект. Просто хората отдавна са наясно що за личен и професионален морал имат те.
Тъй че, това е! За сетен път казваме, че е под достойнството ни да се “съревноваваме” с тях, защото сме на светлинни години от тяхното ниво. И по отговорност, и по ценз, и по каквото и друго да било!






Забележка
: Статията бе публикувана първо във в. "Регион", след това на личния ми блог и два дни по-късно в "Софийски вестник". Ден след пускането й в столичната медия, тя се появи и в гореописаното, конкурентно на нашето издание. За да се уверите в липсата на разлики в текста можете да кликнете върху снимките, за да ги видите в уголемен размер.
Броени часове след като излезна последният брой на в. "Регион" с настоящата статия в него, съвсем очаквано в реакцията на медията позвъниха от "различния вестник" и изсипаха станалите вече банални заплахи за съд. Всъщност, както много добре знаят, в тяхна полза е да не се стига дотам.

Блогът на Васил Иванов

5 коментара:

Анонимен каза...

ХАХХАХХАХ
Милата РЕни, великата професионалистка и нейния платоничен любовик! Каквото имах да казвам съм го написала в "коментара" ми нчколко месеца по рано:
http://pirdop.blogspot.com/2008/01/15.html

Евалата им пак!

С удоволствие ще чакам ответната им реакция и що отрова ще изплюят, ще захранят цяла фармацефтична компания......

Браво за статията, мисля че тя ме бива да е еднократен акт, особено след отслабения им "имунитет"!

Pirdop blog каза...

Вестник Камбана... какво ли още да напишем ние за да покажем какви управници има този вестник.
Да започнем с управителя - както се пишеше в една наша статия За независимите медии със зависимите директори той не заслужава и грам уважение. Нагъл, безотговорен - явява се на всичките местни избори в Златица и все губи - няма как да е друго - след неговото управление Обшина Златица затъна до неузнаваемост.
Да хванем и главния редактор - Ренета Атанасова - мега самочувствие, невиждана подкупност и страшно остър език срещу всеки и всичко, което не е по нравите на вестника или партията подпомагаща вестника. Колко трябва да е нагъл един човек за да се провъзгласява за независим и да пише постоянно статии подкрепящи Българската социалистическа партия. Няма лошо да си се подкрепят, но да си заявят най-сетне че са си политически вестник - или по-точно политически удобен вестник. Нагаждаме се според която и да е партия, стига да имаме финансова изгода!

Анонимен каза...

az kato gledam otrova i tuk vze da se izpliuva...

Анонимен каза...

Поредната изненада от вестник Камбана! Защо ли се учудвам? Верни на себе си те пишат статии без дори да са присъствали на мероприятията. Ох извинете, исках да напиша - те копират статии без да са били там. Как може да откраднат статия от своя пряк конкурент? И най-безогледно да я публикуват без дори да сменят заглавието! Аз бих потънал в земята от срам да постъпя по този начин.

Свърши се с времето на лъжите на този вестник, свърши се с времето, когато се изкарваха най-влиятелната медия в района - днес против тях е всяка институция, всяка друга медия, всеки обикновен човек... Колко ли още е нужно за да се осетят и да сменят начина си на поведение за да ги има и в бъдеще? Не разбират явно, че днес положението е друго. Не разбират и че след следващите местни избори в Пирдоп(а и не само) дори и да се допусне недоразумението БСП да е на власт - няма да е същото. Свърши се вече с тяхната идилия от преди години, не работят вече тяхните стари изпитани оръжия. След още четири години няма да има само Блога на Пирдоп, Блога на Васил Иванов и още няколко сайта - ще има десетки, ако не и стотици блогове на жители на Средногорието, които ще дерзаят и няма да позволяват на своите управници да правят това, което се вършеше дотук. Така ще е - ще има една истинска свобода на словото и тогава подобни "медии" няма да ги има в тоя си вид. Колкото и да не се харесва на някои хора - това ще е!
Моите преподаватели в Техническия университет казваха:
- Хората не се делят на хубави и грозни, на кльощави и дебели - те се делят на можещи и неможещи.
Вестник "Камбана" определено се доказаха, че са от неможещите!

Атанас Гергов

Анонимен каза...

Bravo na tozi chovek! Kaza im go tochno i qsno!