неделя, септември 07, 2008

Защитаваме интересите на 24 000 души

Това заяви кметът на община Пирдоп г-жа Антоанета Илиева на провелата се в петък - 5 септември, среща в Регионалния център по здравеопазване - София, предизвикана от създаденото сред обществеността и работещите във Филиала за спешна медицинска помощ остро недоволство от съкращаване наполовина на персонала му. Заедно с кмета на община Антон инж. Стоян Гарчев и зам.-кмета на община Копривщица г-жа Радка Скендерова, тя аргументирано изрази позицията на ръководствата на седемте общини от региона срещу необоснованото съкращаване на медицинските специалисти и помощния персонал, довело до обособяване на един екип на дежурство, което е крайно недостатъчно за предоставяне на спешни медицински услуги на населението.
В срещата взеха участие ръководителят на РЦЗ - д-р Валентин Пеев, д-р Бенишев от Центъра за спешна помощ към Министерството на здравеопазването, д-р Георгиева от Регионалния център за спешна помощ, д-р Петя Хвалабогова - ръководител на пирдопската Бърза помощ и почти всички свободни от дежурство лекари, фелдшери, санитарки и шофьори, някои от които вече съкратени от заеманата длъжност и работа.
Още в началото г-жа Илиева настоя разговорите да не се персонифицират, а да се търси възможност за отстраняване на възникналия проблем със съкращенията на медицинските специалисти и помощния персонал. Д-р Георгиева направи опит да обясни, че казусът може да бъде решен с „подобряване на организацията на работата", но не успя да посочи как да стане това, най-вече в дните понеделник, сряда и петък, когато шофьорите на ФСМП - Пирдоп са ангажирани с обслужване на пациентите на хемодиализа и в същото време да се спазват Кодексът на труда и останалите нормативни изисквания за дейността. Т. е. осигуряване на задължителен отпуск на водачите на линейки и формиране на екипи за предоставяне на специфичната медицинска услуга на населението, когато те се намаляват под необходимия минимум.
Над 10 000 подписа са събрани вече от населението в защита на аргументираните и обосновани искания на общинските ръководства и работещите във ФСМП - Пирдоп за запазване на състава му. Г-жа Антоанета Илиева посочи, че още на 15 май, т. е. далеч преди да се разбере, че предстоят съкращения в местната Бърза помощ, е отправила писмо до ръководителя на РЦСП - д-р Юри Торнев, управителя на Софийска област г-н Емил Иванов и министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев, с настояване да не се съкращава персонал в Пирдоп. Отговор обаче не е даден. На 19 август и на 29 август г-жа Илиева отново е сезирала трите институции това да не се случва, но и оттогава до сега отговор от тях няма. А на предложението на д-р Пеев Пирдоп да домакинства на среща и разговори между ръководствата на общините и специалистите, за да се намери решение на въпроса, тя отговори, че следващата среща ще е при г-н министъра. Защото провеждащата се в момента е поредното доказателство, че когато има проблем за решаване в Пирдоп д-р Торнев отсъства. И на свой ред попита: на него ли да обяснява какви са характеристиките на района, след като е управлявал болницата в града толкова години? „Разграничавам се за пореден път от персонифицирането на проблема. Застанала съм зад нуждите и исканията на населението на седем общини." - заяви г-жа Илиева.
Тя отново настоя ръководството на РЦСП - София да се съобрази с даденостите на района - пирдопският Филиал за Спешна медицинска помощ се грижи за население от 24 000 души на седем общини, което е прецедент не само в Софийска област; на територията, която филиалът обслужва, са разположени 3 предприятия от тежката промишленост; районът е най-отдалечен от столицата и с много висока степен на натовареност; оттук преминава и Главен път I - 6, по който инцидентите с превозни средства са почти ежедневие и др. И заяви, че решението за съкращения в здравното заведение, ако не е окончателно, е необходимо да се ревизира и да се съобрази с нуждите на хората.
Казаното от г-жа Илиева бе подкрепено и от зам-кмета на община Копривщица г-жа Радка Скендерова. Тя попита как да бъде обяснено на населението на града, който се намира на 35 км. от най-близкото здравно заведение, че в момента няма медицински екип, който да му осигури адекватна и навременна спешна помощ при нужда. Не се намери обаче кой да й даде отговор на въпроса.
Д-р Петя Хвалабогова пък посочи разминаванията между позицията на ръководството на регионалния център и положението в Пирдоп. Съкращенията в него са не 12, а 40 процента и от работещите допреди време 12 лекари, 12 фелдшери и 12 шофьори, остават по шест, а от 3-те санитарки за хигиената в ФСМП и пациентите ще се грижи само една.
В края на срещата представителите на местната власт от Средногорието прведоха конфиденциален разговор с д-р Бенишев и д-р Пеев, а работещите във ФСМП - Пирдоп поставиха пред регионалното си ръководство някои трудови и социални проблеми, на които да се намери нужното правилно решение.

Източник: Сайт на Община Пирдоп

18 коментара:

Анонимен каза...

kakvo stana s bloga, otkazaxte li se ot nego veche :(

Анонимен каза...

Какви интереси защитавате - не е ясно... унищожихте интлигентен,прекрасен човек и виртуозен хирург - Д-р Велчев!!!... Бог да го прости... Уморихте го с долнопробни клюки и политически инсинуации... Срам за човешкия род... Нека тежи на съвестта ви, ако имате такава и в зародиш дори... Бъдете проклети!...

Анонимен каза...

jjdjdkjkbj

Анонимен каза...

Така е като начело на общината са морално разложени личноти,които гледат да си напълнат гушите.За джипове пари като има всичко е наред.

Анонимен каза...

SKIVAI V ZLATICA KVO STAVA - http://gerbzlatitsa.wordpress.com

Анонимен каза...

Если врач знает название вашей болезни, это еще не значит, что он знает что это такое. Никогда не приписывай человеческой зловредности того, что можно объяснить обыкновенной глупостью. Человек может долго жить на деньги которые он ждет. Реальность это иллюзия вызываемая отсутствием алкоголя. Женщины едят за разговорами, мужчины едят заедой.

Анонимен каза...

Като чета тези коментари и ми става ясна картинката в Пирдоп- за съжаление...Не живея там от 8 години, но това че града никак не се развива ме разочарова...Защо само джиповете са важни?....

почивки лято 2012 в Кушадъсъ каза...

няма ли да публикувате някоя по-актуална информация поздрави и до скоро

перилни препарати каза...

И аз искам да попитам кои точно интереси защитавате?! Защото хората не са слепи и виждат какво се случва. Неможе да има подобни съкращиния в бърза помощ при положение, че това е важен сегмент от живота в един град. Незнаете или несъзнавате какви ще са последствията...

доставка на хранителни стоки каза...

Искам да поздравя г-жа Антоанета Илиева, че е проявила активност изпращайки писмо още преди нещата да се развият негативно! За съжаление, явно решението да се съкрати персонала на бърза помощ е взето отдавна и неподлежи на промяна. И все пак призовавам властимащите да се вслушат в гласа на народа, все пак 10 хиляди подписа нищо ли незначат?

ранни записвания кушадъсъ каза...

здравейте община Пирдоп, този блог е много хубав начин да бъдете по-близко до народа и обществото, а особено до младите хора които живеят в мрежата, затова Ви призовавам да обновявате редовно този блог и да постирате актуални информации - поздрави и до скоро

перилни препарати каза...

Надявам се наистина да успеете в каузата и да намерите много подкрепа!

Екскурзии Лондон каза...

Не им е лесно на тези кметове. Наистина отговорят за доста хора...24 000 никак не са малко. И всеки с различни желания и негодувания.

дайвинг сипадан каза...

Статията е важна.Да събереш над 10 000 подписа от населението в защита на аргументираните и обосновани искания на общинските ръководства и работещите във ФСМП - Пирдоп за запазване на състава му говори само по себе си.Силно се надявам, че на тези събирания и срещи ще се вземе под внимание какво желае населението, все пак то най-добре знае кое е добро за тях самите.Браво на г-жа Антоанета Илиева, че е проявила активност изпращайки писмо още преди нещата да се развият негативно.

supermarket каза...

Статията е добре написана.Има интереси факти.Трябва да отбележим, че още е в началото г-жа Илиева е била настояла разговорите да не се персонифицират, а да се търси възможност за отстраняване на възникналия проблем със съкращенията на медицинските специалисти и помощния персонал. Но все пак не мисля, че това ще бъде решение , може наистина да се наблегне на подобряването на организацията на работата.Трябва да се обръща внимание и на това да се спазва Кодексът на труда и останалите нормативни изисквания за дейността.Дано проблемът бъде разрешен в най-скоро време и да засегне колкото се може по малко хора.

нова година Лондон каза...

24 000 хиляди души не е малка бройка.Дано се справят не им е лесна работата.

маркови парфюми каза...

Хубава тема, поздравления. Наистина това решение за съкращения в здравното заведение, ако не е окончателно, е необходимо да се ревизира и да се съобрази с нуждите на хората. Все пак хората са най-важните, а не само конкретни лица за сметка на всички останали.Хубаво е , че казаното от г-жа Илиева е било подкрепено и от зам-кмета на община Копривщица г-жа Радка Скендерова. Всяко населено място има нужда от медицински екип. Всеки плаща здравни осигуровки и е задължително да има бърз и лесен достъп до тези лица или медикаменти. Дано проблемът бъде решен в скоро време.

туристически агенции каза...

Поздравления за хубавият блог първо и за тази тема и инициатива с която сте се подхванали.Не знаех че....."Над 10 000 подписа са събрани вече от населението в защита на аргументираните и обосновани искания на общинските ръководства и работещите във ФСМП - Пирдоп за запазване на състава му. Г-жа Антоанета Илиева посочи, че още на 15 май, т. е. далеч преди да се разбере, че предстоят съкращения в местната Бърза помощ, е отправила писмо до ръководителя на РЦСП - д-р Юри Торнев, управителя на Софийска област г-н Емил Иванов и министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев, с настояване да не се съкращава персонал в Пирдоп.." които и да застават на тези постове се надявам да работи качествено и за хората!Но подписката е достатъчно за показно!