неделя, септември 07, 2008

Защитаваме интересите на 24 000 души

Това заяви кметът на община Пирдоп г-жа Антоанета Илиева на провелата се в петък - 5 септември, среща в Регионалния център по здравеопазване - София, предизвикана от създаденото сред обществеността и работещите във Филиала за спешна медицинска помощ остро недоволство от съкращаване наполовина на персонала му. Заедно с кмета на община Антон инж. Стоян Гарчев и зам.-кмета на община Копривщица г-жа Радка Скендерова, тя аргументирано изрази позицията на ръководствата на седемте общини от региона срещу необоснованото съкращаване на медицинските специалисти и помощния персонал, довело до обособяване на един екип на дежурство, което е крайно недостатъчно за предоставяне на спешни медицински услуги на населението.
В срещата взеха участие ръководителят на РЦЗ - д-р Валентин Пеев, д-р Бенишев от Центъра за спешна помощ към Министерството на здравеопазването, д-р Георгиева от Регионалния център за спешна помощ, д-р Петя Хвалабогова - ръководител на пирдопската Бърза помощ и почти всички свободни от дежурство лекари, фелдшери, санитарки и шофьори, някои от които вече съкратени от заеманата длъжност и работа.
Още в началото г-жа Илиева настоя разговорите да не се персонифицират, а да се търси възможност за отстраняване на възникналия проблем със съкращенията на медицинските специалисти и помощния персонал. Д-р Георгиева направи опит да обясни, че казусът може да бъде решен с „подобряване на организацията на работата", но не успя да посочи как да стане това, най-вече в дните понеделник, сряда и петък, когато шофьорите на ФСМП - Пирдоп са ангажирани с обслужване на пациентите на хемодиализа и в същото време да се спазват Кодексът на труда и останалите нормативни изисквания за дейността. Т. е. осигуряване на задължителен отпуск на водачите на линейки и формиране на екипи за предоставяне на специфичната медицинска услуга на населението, когато те се намаляват под необходимия минимум.
Над 10 000 подписа са събрани вече от населението в защита на аргументираните и обосновани искания на общинските ръководства и работещите във ФСМП - Пирдоп за запазване на състава му. Г-жа Антоанета Илиева посочи, че още на 15 май, т. е. далеч преди да се разбере, че предстоят съкращения в местната Бърза помощ, е отправила писмо до ръководителя на РЦСП - д-р Юри Торнев, управителя на Софийска област г-н Емил Иванов и министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев, с настояване да не се съкращава персонал в Пирдоп. Отговор обаче не е даден. На 19 август и на 29 август г-жа Илиева отново е сезирала трите институции това да не се случва, но и оттогава до сега отговор от тях няма. А на предложението на д-р Пеев Пирдоп да домакинства на среща и разговори между ръководствата на общините и специалистите, за да се намери решение на въпроса, тя отговори, че следващата среща ще е при г-н министъра. Защото провеждащата се в момента е поредното доказателство, че когато има проблем за решаване в Пирдоп д-р Торнев отсъства. И на свой ред попита: на него ли да обяснява какви са характеристиките на района, след като е управлявал болницата в града толкова години? „Разграничавам се за пореден път от персонифицирането на проблема. Застанала съм зад нуждите и исканията на населението на седем общини." - заяви г-жа Илиева.
Тя отново настоя ръководството на РЦСП - София да се съобрази с даденостите на района - пирдопският Филиал за Спешна медицинска помощ се грижи за население от 24 000 души на седем общини, което е прецедент не само в Софийска област; на територията, която филиалът обслужва, са разположени 3 предприятия от тежката промишленост; районът е най-отдалечен от столицата и с много висока степен на натовареност; оттук преминава и Главен път I - 6, по който инцидентите с превозни средства са почти ежедневие и др. И заяви, че решението за съкращения в здравното заведение, ако не е окончателно, е необходимо да се ревизира и да се съобрази с нуждите на хората.
Казаното от г-жа Илиева бе подкрепено и от зам-кмета на община Копривщица г-жа Радка Скендерова. Тя попита как да бъде обяснено на населението на града, който се намира на 35 км. от най-близкото здравно заведение, че в момента няма медицински екип, който да му осигури адекватна и навременна спешна помощ при нужда. Не се намери обаче кой да й даде отговор на въпроса.
Д-р Петя Хвалабогова пък посочи разминаванията между позицията на ръководството на регионалния център и положението в Пирдоп. Съкращенията в него са не 12, а 40 процента и от работещите допреди време 12 лекари, 12 фелдшери и 12 шофьори, остават по шест, а от 3-те санитарки за хигиената в ФСМП и пациентите ще се грижи само една.
В края на срещата представителите на местната власт от Средногорието прведоха конфиденциален разговор с д-р Бенишев и д-р Пеев, а работещите във ФСМП - Пирдоп поставиха пред регионалното си ръководство някои трудови и социални проблеми, на които да се намери нужното правилно решение.

Източник: Сайт на Община Пирдоп

17 коментара:

Анонимен каза...

kakvo stana s bloga, otkazaxte li se ot nego veche :(

Анонимен каза...

Какви интереси защитавате - не е ясно... унищожихте интлигентен,прекрасен човек и виртуозен хирург - Д-р Велчев!!!... Бог да го прости... Уморихте го с долнопробни клюки и политически инсинуации... Срам за човешкия род... Нека тежи на съвестта ви, ако имате такава и в зародиш дори... Бъдете проклети!...

Анонимен каза...

jjdjdkjkbj

Анонимен каза...

Така е като начело на общината са морално разложени личноти,които гледат да си напълнат гушите.За джипове пари като има всичко е наред.

Анонимен каза...

SKIVAI V ZLATICA KVO STAVA - http://gerbzlatitsa.wordpress.com

Анонимен каза...

Като чета тези коментари и ми става ясна картинката в Пирдоп- за съжаление...Не живея там от 8 години, но това че града никак не се развива ме разочарова...Защо само джиповете са важни?....

почивки лято 2012 в Кушадъсъ каза...

няма ли да публикувате някоя по-актуална информация поздрави и до скоро

перилни препарати каза...

И аз искам да попитам кои точно интереси защитавате?! Защото хората не са слепи и виждат какво се случва. Неможе да има подобни съкращиния в бърза помощ при положение, че това е важен сегмент от живота в един град. Незнаете или несъзнавате какви ще са последствията...

доставка на хранителни стоки каза...

Искам да поздравя г-жа Антоанета Илиева, че е проявила активност изпращайки писмо още преди нещата да се развият негативно! За съжаление, явно решението да се съкрати персонала на бърза помощ е взето отдавна и неподлежи на промяна. И все пак призовавам властимащите да се вслушат в гласа на народа, все пак 10 хиляди подписа нищо ли незначат?

ранни записвания кушадъсъ каза...

здравейте община Пирдоп, този блог е много хубав начин да бъдете по-близко до народа и обществото, а особено до младите хора които живеят в мрежата, затова Ви призовавам да обновявате редовно този блог и да постирате актуални информации - поздрави и до скоро

перилни препарати каза...

Надявам се наистина да успеете в каузата и да намерите много подкрепа!

Екскурзии Лондон каза...

Не им е лесно на тези кметове. Наистина отговорят за доста хора...24 000 никак не са малко. И всеки с различни желания и негодувания.

дайвинг сипадан каза...

Статията е важна.Да събереш над 10 000 подписа от населението в защита на аргументираните и обосновани искания на общинските ръководства и работещите във ФСМП - Пирдоп за запазване на състава му говори само по себе си.Силно се надявам, че на тези събирания и срещи ще се вземе под внимание какво желае населението, все пак то най-добре знае кое е добро за тях самите.Браво на г-жа Антоанета Илиева, че е проявила активност изпращайки писмо още преди нещата да се развият негативно.

supermarket каза...

Статията е добре написана.Има интереси факти.Трябва да отбележим, че още е в началото г-жа Илиева е била настояла разговорите да не се персонифицират, а да се търси възможност за отстраняване на възникналия проблем със съкращенията на медицинските специалисти и помощния персонал. Но все пак не мисля, че това ще бъде решение , може наистина да се наблегне на подобряването на организацията на работата.Трябва да се обръща внимание и на това да се спазва Кодексът на труда и останалите нормативни изисквания за дейността.Дано проблемът бъде разрешен в най-скоро време и да засегне колкото се може по малко хора.

нова година Лондон каза...

24 000 хиляди души не е малка бройка.Дано се справят не им е лесна работата.

маркови парфюми каза...

Хубава тема, поздравления. Наистина това решение за съкращения в здравното заведение, ако не е окончателно, е необходимо да се ревизира и да се съобрази с нуждите на хората. Все пак хората са най-важните, а не само конкретни лица за сметка на всички останали.Хубаво е , че казаното от г-жа Илиева е било подкрепено и от зам-кмета на община Копривщица г-жа Радка Скендерова. Всяко населено място има нужда от медицински екип. Всеки плаща здравни осигуровки и е задължително да има бърз и лесен достъп до тези лица или медикаменти. Дано проблемът бъде решен в скоро време.

туристически агенции каза...

Поздравления за хубавият блог първо и за тази тема и инициатива с която сте се подхванали.Не знаех че....."Над 10 000 подписа са събрани вече от населението в защита на аргументираните и обосновани искания на общинските ръководства и работещите във ФСМП - Пирдоп за запазване на състава му. Г-жа Антоанета Илиева посочи, че още на 15 май, т. е. далеч преди да се разбере, че предстоят съкращения в местната Бърза помощ, е отправила писмо до ръководителя на РЦСП - д-р Юри Торнев, управителя на Софийска област г-н Емил Иванов и министъра на здравеопазването д-р Евгений Желев, с настояване да не се съкращава персонал в Пирдоп.." които и да застават на тези постове се надявам да работи качествено и за хората!Но подписката е достатъчно за показно!