вторник, май 13, 2008

Интервю на Антоанета Илиева пред агенция "Фокус"

Кои са най-интересните прояви при отбелязването на тазгодишните “Влайкови дни” в Пирдоп - това коментира кметът на града Антоанета Илиева в интервю за Агенция „Фокус”
Фокус: Г-жо Илиева, откога се честват „Влайковите дни” в Пирдоп и защо са се превърнали в традиция?

Антоанета Илиева: „Влайковите дни” ще се проведат в Пирдоп за шестнадесета поредна година. В традиция ги превръща ежегодното организиране на различни мероприятия.В мероприятията участници са наши самодейци. Винаги има и поканени известни български състави. „Влайковите дни” носят името на Тодор Влайков - общественик, писател, политик.В продължение на около две седмици дни всяка година майските културни празници са наситени с мероприятия, винаги има включена например театрална постановка по разказите на Тодор Влайков, обикновено от наши самодейци. Това са деца от общинските училища в региона.
Фокус: Какво е значението на проявите за гражданите на Пирдоп?
Антоанета Илиева: Това са най-големите културни мероприятия в Община Пирдоп въобще за годината. Винаги са чакани с нетърпение, тъй като те са наситени с много прояви, в които основни участници са нашите самодейци. Присъстват винаги много хора - има участници от училищата, дори от детските градини. Задължително има някакъв момент, свързан с нещо конкретно от творчеството на Тодор Влайков. И това винаги представлява интерес за нашите съграждани и не само за тях, дори и за хората в региона. Ние сме седем общини на много малка територия.Винаги има интерес към празниците и от съседните общини.
Фокус: Кои са най-интересните прояви?
Антоанета Илиева: Не бих искала да казвам, че има и неинтересни, но акцентът тази година е връчването на национална литературна награда. По традиция при откриването на „Влайковите дни” номинираме от всяко училище по едно момиче. И винаги при закриването на проявите от номинираните три или четири момичета се избира едно. Това е момиче, което като цяло се е представило добре през годината. Също така трябва да има отличен успех, да се държи добре със съучениците си, или да има и някакви други изяви, например в спорта.Номинираните деца наричаме “Райка” - на името на литературната героиня от творчеството на Тодор Влайков. Номинираното дете следователно трябва да бъде момиче.Учениците в Пирдоп вече имат доста инициативи, свързани с подготовка на проекти.Имаме много изявени деца, например имаме републиканска шампионка по лека атлетика.
Фокус: Кои ще бъдат номинираните момичета тази година?
Антоанета Илиева: Днес е откриването и предстои да обявим номинираните. На 24 май ще отличим една от тях. По традиция има приемственост - има емблема, която едната “Райка” я предава на другата “Райка”. Моето желание е не просто да следваме тази традиция, а и да я развиваме. Националната литературна награда дава възможност проявите да разширят своя обхват - те дават национално значение на проявите.

Яница БЪРНЕВА
Информационна агенция "ФОКУС"

1 коментар:

Анонимен каза...

кофти, кофти, кофти!!!!
Не е това което би ....