сряда, май 28, 2008

Да пътуваш до Пирдоп

Ако човек, от друг район, иска да посети Пирдоп и няма собствен автомобил какво ли би направил?
Първо би се разровил в интернет за разписание. Решихме да проверим в Google - въпреки многобройните ключови думи не открихме нищо. Само няколко стари разписания, някой и друг пътепис на туристи, отишли до Копривщица и определено недоволни от предложената им транспортна услуга, както и няколко резултата към нашия скромен блог.
Ако този човек намери електронното разписание на БДЖ си отдъхва и го отваря. В този момент и приключва удовлетворението му - от разписанието разбира, че ще трябва да стане в малките часове на деня за да хване някой от влаковете в 4,5,6 часа, защото от БДЖ са решили, че пирдопчани не пътуват през деня и не са сметнали за необходимо да им пуснат влакове.
А какво ли прави някой жител на Пирдоп, когато иска да пътува?
Споменатото в предишния абзац на него му е известно, защото продължава от много години. Той знае, че има често автобуси до София, но за съжаление не знае точно кога са. Показател за това са вече няколко читателя на Блога на Пирдоп, които ни изпращат запитване дали имаме новото разписание на автобусните фирми до София. Повечето хора са запомнили, че автобусите са на всеки четен час и отиват тогава, но в някои случаи остават "приятно" изненадани, че точно тогава няма. Защо на спирките на тези автобуси в Пирдоп няма актуална информация кога има автобус? Ами защо да има - искаш, не искаш - ще чакаш, докато дойде следващия. Оставени са стари табла за допълнително объркване на хората. Иначе автобусните фирми могат да протестират пред правителството с безумни искания, но да се погрижат да осведомят хората няма да се сетят. И това не е само сега - това е било при всяка от фирмите обслужвали района на Пирдоп. Те явно смятат, че задължение на хората е да ходят и да си търсят разписанието.
А иначе и в двата сектора - автобусен и железопътен транспорт само търсят поредното извинение за повишение на цените. А качеството на услугите им върви само надолу...

6 коментара:

Pirdop blog каза...

Тук има разписанием, което е актуализирано последно пред 6 месеца:
http://pirdop-region.hit.bg/razpisanie.htm
Най-отдолу има телефони на съответните превозвачи.

Васил Иванов каза...

Много точно написана статия.

ОК, съотношението качество-цена при автобусите до София е крайно неприемливо, но понякога просто се налага да го приемеш (поради липсата на алтернатива). Затова е странно да няма актуално разписание поне на спирките - все пак не са чак толкова много. На автогарата в Пирдоп например преди време бе поставено голямо и хубаво разписание, но не е обновявано може би от години. Едва ли изисква чак толкова голяма инвестиция (още повече, според елементарната икономическа логика, с това би трябвало да се започне).

Тук по-скоро говорим за некомпетентно управление - явно собствениците във фирмите превозвачи не могат да проумеят, че по този начин губят клиенти. А пък в Средногорието, където населението не е никак голямо, всеки клиент би трябвало да е от значение (!).

Колкото и да е странно, БДЖ макар и държавна (разбирай остаряла, тромава) институция, бие частните предприемачи по този показател убедително - със своя удобен и лесен за употреба сайт. Проблемът в БДЖ е, че сякаш игнорира Средногорието що се отнася до редовни влакове. Да не говорим, че по повечето линии към нашия регион още се движат най-старите вагони.

И накрая, един скромен съвет: от позицията на човек, който пътува всяка седмица по много и с различни превози, за момента категорично БДЖ > Автобусите. Тоест, при равни други условия, ползвайте БДЖ.

Анонимен каза...

доколкото знам автобусите, които бяха до антон вече са до копривщица, но цялото разписание го нямам.
знам че има пуснат нов в 10 вечерта от София

Христина каза...

Винаги е била пълна боза с това пътуване, което ми се налага относително рядко. Няма да коментирам цени и качество и това , че в почивните дни автобусите са пълни до горе. Почти всеки път пътувам права с още поне 30 правостоящи. Но така е било винаги.

За населението на Средногорието , аз лично имам друго впечатление. Забелявам , че доста от младите хора си останаха там, което е много хубаво.

Анонимен каза...

Значи, по принцип не вярвам някой от друг район да има огромното желание да посети Пирдоп, но все пак е гадно хората от този район да не могат да се прибират нормално по домовете си. Какви са тези влакове в 4,5 и 6 часа, това дори и в Индия го няма. Като страна, претендираща че се развива добре, и най вече, като част от Европейския съюз..... не мисля , че това е нормално.

Unknown каза...

Ами, мили хора, аз утре трябва да пътувам за там, а подяволите идея си нямам как да стане това... туко що се връщам от Централна Гара и не ми обърнаха никакво внимание..едни ми казаха едно, други друго...съвсем се обърках вече..Някой ако знае в колко тръгва автобус от централна гара до Пирдоп, моля да ми каже..ако може да е по обяд, защото сутринта няма да мога да тръгна..
Благодаря предварително.