сряда, май 21, 2008

Едни от най-големите...

Всяка сага има своето начало. Всяка рок история – своята предистория. За четиримата от Сигнал всичко започва по различен начин, но и достатъчно еднакво – с влюбване в музиката. Независимо от всичко наоколо през 70-те и 80-те години: социалистическия начин на живот, бюрократичните порядки и комунистическите цензури, които само чакаха музикантите да подадат ръка над общото блато за да им счупят пръстите. Звучи алегорично, но точно Сигнал изпитаха на гърба си драконовските мерки на тогавашната власт след случая в Бургас*. Комунистическите лидери прекрасно разбираха, че рок музиката е най-неуправляемият канал за вливане свобода в душите на младите българи. Както и ставаше на практика.

Караджов, Ламбрев и Спасов създават Сигнал като самостоятелна творческа единица заедно с барабаниста Георги Кокаланов през юни 78 г., песента "Може би" ги изпраща веднага на върха, защото те са готови като музиканти и единствено репертоарът им се е нуждаел от подобни хитове. Песента е на Тончо Русев. Той среща "Сигналистите" в националното радио по време на прегледа "Нова българска музика" и им предлага песента. Тома Спространов я завърта в "Пулсиращи ноти" и така магията на Сигнал започва. Парадоксът е, че "Може би", която заради гигантската си популярност има и немска версия "JaVilaih", никога не награждавана у нас, нито на престижните тогава "Златният Орфей", "Мелодия на годината" и др. Но и сега 7 – 8 годишни деца на концертите на Сигнал пеят песента и знаят текста на изуст.

През 90-те години до самото начало на 21 век, Сигнал продължават напред и нагоре, и да доказват класата си. Свирене по клубове, турне след турне, албум след албум – това са все белезите на успешна творческа кариера. Акцентът през тези години е трансформацията на феновете – тя да не става насила, а да има плавен преход от бащите-фенове към техните синове. Феновете обаче ревнуват и не си дават времето и затова "Да те жадувам" закрива и до днес почти всеки концерт на Сигнал.

Така е. Магията Сигнал продължава. "Сигналистиката" като наука за музиката, правенето на вечно зелени песни, шлагери и хитове, усещането за живота е една реална илюстрация за едно истинско приятелство между четирима души, реализирано с над 4000 концерта, както в страната, така и в Чехия, Германия, СССР и Куба, първи двоен албум издаден в България и 12 албума достигнали космически тиражи за времето си.

Това е рок легендата Сигнал, които ще имате удоволствието да видите на живо в Пирдоп на 23 май 2008 година от 19:00ч. на площад "Тодор Влайков"!


* Случаят Бургас: Това е първата голяма явна дискриминация на български рок музиканти след "лагерите" на Сашо Сладура. На паметния 10 февруари 1982 г. по време на концерт в зала "Изгрев" в Бургас, милицията надвишава правата си и започва да бие разгорещилите се пред сцената млади хора. Данчо Караджов хваща микрофона и започна да защитава публиката. Милицията е бясна и устройва погром в залата. Пострадват и музикантите и тяхното наказание е още по-тежко, защото негласно са изхвърлени от телевизия, радио и концертния живот за една година. Музикантите обаче намират сили да продължат след тази "черна дупка".

Няма коментари: