петък, май 16, 2008

Cumerio: Ще инвестираме още повече в Пирдоп

През октомври ще разширим сегашната си фабрика там с рафинерия за мед, в която вложихме 79 млн. EUR, очаквам, че ще инвестираме още пари в производството си там, казва мениджърът на белгийците Никола Треан

Бихте ли разказали повече за инвестицията си в България?
В четвъртък открихме новата си пречиствателна станция, инвестицията в която е 25 млн. лв. Проектът е един най-новите ни в България, но не е последният. Целта му е да намали емисиите на SO2 и прах, за да можем да сме в крак с регулациите за тях. Затова и инвестираме в подобни мощности. Резултатът е доста добър - намалихме емисиите 5 пъти, а прахта - цели 10 пъти.

Какви са плановете ви за експанзия в България?
Ситуацията в момента е малко сложна. Имаме планове за развитие на Пирдоп и в бъдеще, но за сега не можем да кажем какво точно ще става там. През миналата година се сляхме с Norddeutsche Affinerie AG и в момента изчакваме сделката да приключи. До края на юни трябва да сме приключили и с интеграционния процес, като до тогава най-вероятно ще сме сменили и името си. Като цяло дискутираме бизнес плана ни за следващите 3 години, като обсъжданията текат заедно с Norddeutsche Affinerie. Тогава трябва да е ясно каква ще е експанзията ни във вашата страна.

Предвиждате ли някакви инвестиции и в момента?
В момента производството ни е разделено на 2 части. Едната е свързана с топенето и концентрацията на медта, за да получим т. нар. анод, който е 99% чист мед. След това тази продукция се транспортира до това, което ние наричаме рафинерия. Чак след тази обработка медта може да се превърне в кабели или друга продукция. Днес можем да претапяме около 280 хил. тона в анод, които не можем да преработваме и за това ги изпращаме в Белгия, където процесът продължава. Затова и изграждаме рафинерия и в България. Инвестицията в нея е в размер на 78 млн. EUR, което и най-голямата сума, инвестирана в завод в България. А след като тя бъде пусната в експлоатация през октомври ще можем да преработваме около 180 хил. тона анод и тук. След това ще пласираме продукцията в Черноморския регион, който е важен пазар за нас, тъй като расте непрекъснато.

Да разбираме ли, че планирате да увеличите присъствието си в Пирдоп?
Norddeutsche Affinerie вече обявиха плановете си за експанзия в германската преса. Трудно е да се каже какво ще се получи след интеграционния процес между Cumerio и тях. Все пак, смятам, че фабриката ни в Пирдоп ще претърпи значително развитие. Причината е, че Norddeutsche Affinerie имат завод в Ямбол, но той е много близо до центъра на града - тоест, не може да се разраства. В Пирдоп обаче има много място за експанзия. Не мога да се ангажирам с конкретна прогноза, но смятам, че Пирдоп ще претърпи значително развитие.

Имате ли проблеми с намирането на хора в региона?
Мога да кажа, че имаме доста голям проблем с намирането на хора. Причината е, че не всеки би се съгласил да пътува всеки ден 100 км. от София до Пирдоп. Друг е въпросът, че около нас има и други заводи - в Златица и Челопеч например, които също имат нужда от работна ръка.

Източник: www.ipo.bg

5 коментара:

Анонимен каза...

Typi sa 4ove6kite resursi za tva imat problemi s horata. kvo mi nazna4avat nqkvi pensioneri samo pyk i ostavat da rabotat i sled pensiq "nezamenimi specialisti". To koi be6e po kadyren iz4ezna ot tozi zavod. Ostanaha samo praznoglavcite i gyzolizovcite.

Анонимен каза...

mmmmmm da a na drqnkata na plemenika kak mu go naluziha i mu sprqha nazna4enieto bilo konflikt na interesi heheheehehe mi to togava trqbva da ima mnogo konflikti we na vsi4kata manageriq rodata im ba4ka tam ama izglejda za tqh tova ne vaji. naprao sa sme6ni i jalki (HR rulezzz).

Анонимен каза...

neka mu go naluzat i az bix,ne6tasnici vse 4akat na 4i4o,mama i tati.

Анонимен каза...

da ama ot vsi4kite na 4i4o na mama i na tati samo toi go otnese. A popa kato rysi rysi navsqkyde.

Анонимен каза...

Ниски са им заплатите на хората и са лоши условията на труд, като нямам предвид само особеностите на сектора. Т.е. "попът" малко "ръси" по принцип.
А "мениджмънтът" се заяжда за глупости. Т.е. няма широк поглед върху нещата.

Не знам защо си мисля, че по това време на 2007-ма завършваха сероочистката, която беше за около 15 млн. евро... Но може и на пречиствателната някакъв ремонт да са направили...