събота, март 01, 2008

Честита Баба Марта

В народните представи пролетта идва с пристигането на баба Марта. Нейният двойнствен образ — ту весел, ту сърдит, едновременно утвърждаващ и отрицаващ, представя женското, пораждащо живота начало, и в същото време — пак женското, но стихийно, рушащо начало. За да бъде весела баба Марта и да зарадва хората с настъпващата пролет, домакините рано сутрин изнасяли червени дрехи, черги, одеяла и ги мятали на чардака, оградата или на простора, за да посрещнат капризната баба. В народните вярвания тя се сърди, когато срещне стари жени по пътя си, гърми, фучи и плаче, но щом види млади девойки и момци се усмихва, слънцето грейва, дворовете се огласят от детски викове и игри.

Месец март е единственият женски месец, той е месецът на зачатието на пролетта и земята, която ще роди лятото и плодородието. Негов знак е мартеницата, символ на пробуждането и култа към слънцето.

Белият цвят първоначално символизира мъжкото начало, силата, светлата, соларна зона. По-късно под въздействието на християнската митология обозначава девствеността и непорочността — белият цвят е цветът на Христос.

Червеното е женското начало, здравето: то е знак на кръвта, на зачеването и раждането.

Честит празник и много здраве за всички!

Няма коментари: