вторник, февруари 26, 2008

Японски шихан идва на гости в Пирдоп

Интересен гост се готви да посрещне пирдопският клуб по източни бойни изкуства “Френдшип”. На 17 март в Средногорието ще пристигне шихан Тошияки Намики (на снимката със сенсей Ресми Бобев), който ще проведе тренировка с младите каратеки и ще им предаде част от огромния си опит.
Японецът е главният шеф-инструктор на федерация SKDUN (Шотокан Карате До на Обединените Нации), където са регистрирани и се състезават и пирдопчани. Самата титла “шихан” говори достатъчно добре за класата му – това е най-високата степен в бойните изкуства и се дава на хора със 7-и, 8-и или 9-и дан. В момента шихан Тошияки Намики е с 8-и дан, което значи, че съвсем малко го дели от съвършенството в неговия стил.
Гостът идва тук само и единствено заради добрия си приятел – пирдопският сенсей Ресми Бобев. Двамата се запознават на световното първенство в Латвия през 2006 г., когато средногорецът за първи път бе избран за главен съдия на най-големия форум за шотокан карате-до. Японският шихан силно се впечатлява от качествата на сенсей Бобев и му споделя в неформален разговор – “Ти вече ще си моята дясна ръка в тази федерация”. Това се потвърди и на световното в Молдова миналата година, когато Ресми Бобев бе ключовата съдийска фигура и се изяви като рефер в най-важните срещи.
На съдийски семинар в Унгария през 2007 двамата отново се срещат. Тогава пирдопския сенсей споделя с шихан Тошияки Намики, че с удоволствие би посетил някоя от неговите тренировки в САЩ, където в момента живее. Отговорът на японецът е кратък и ясен: “На теб вече не ти трябват учители.” Затова пък самият той изявява желание да посети Пирдоп – за да види нашата страна; красивите планини, за които Ресми Бобев му е разказвал; както и методите, по които нашият сенсей тренира младите си възпитаници.
Така в началото на месец март шихан Намики ще пристигне в Европа, като първата му спирка ще бъде Румъния. Там, заедно с всички съдии от SKDUN, включително и средногорският сенсей, ще проведат семинар и изпит. След което идва в Пирдоп за един ден, а на следващия ще бъде в София. За съжаление на местните любители на бойните изкуства тренировката му няма да бъде открита. На нея освен младите ни каратисти ще могат да присъстват единствено техните родители, представители на средногорските медии и евентуално на общинското ръководство. Това обаче важи само за първата й част – през втората в залата ще останат само най-добрите каратеки, които ще могат наистина да се концентрират и да извлекат максималното от своя японски гост.

Източник: Васил Иванов - vasilivanov.blogspot.com

Няма коментари: