събота, юли 05, 2008

Другата истина - позиция на кмета на Община Пирдоп Антоанета Илиева

На 1 юли в пространството масово бяха разпространени анонимно написани листовки, текста на които насочваше общественото мнение в посока на некоректни обвинения. За съжаление, гражданското присъствие на редовното заседание на ОбС – Пирдоп, проведено на 3 юли 2008г. не беше толкова масово. Като другата страна на истината в настоящото изложение са представени мотивите на Антоанета Илиева – кмет на Община Пирдоп за взетото от нея решение да не поднови договора на д-р Пламен Стоянов като управител на “МЦ І – Пирдоп”ЕООД.

Основен мотив за решението на кмета е, че тенденциозно и целенасочено в продължение на осем години действията на управителя на “МЦ І – Пирдоп”ЕООД и екип лекари са в посока намаляване на капитала на общинското дружество. Всичко това се е случило не само със знанието, но и с одобрението на общинското ръководство. В подкрепа на това твърдение е Решение №59/29.05.2001г., което гласи “Общински съвет – Пирдоп открива процедура за приватизация на “МЦ І” ЕООД гр.Пирдоп, чрез продажба на 100% от дяловете от капитала на дружеството”.
За осем години управление на д-р Пламен Стоянов всяка година е приключвала с финансов резултат загуба. Следвайки хронологията на събитията е смущаващ факта, че на 25.06.2001г. е извършена регистрация на Дружество с ограничена отговорност “Медицински център ІІ – Пирдоп”ООД със седалище и адрес на управление гр.Пирдоп, ул. “Цар Освободител” №97, с предмет на дейност участие в приватизация на “Медицински център І–Пирдоп”ЕООД гр.Пирдоп, ул.“Цар Освободител” №97. Статусът на дружеството към момента е действащ, на управителя също.
Съдружници в него са: - Пламен Димитров Стоянов – управител, Ангел Георгиев Мечкаров, Люсила Веселинова Мешкова, Милена Димитрова Арнаудова, Лиляна Николова Радева, Лиляна Иванова Караджова, Стефчо Димитров Белкин, Лукан Георгиев Манолов, Таня Стойчева Бонева.
Според публикация в агенция “Фокус”(2 юли 2008г.), по информация подадена от Ренета Атанасова – гл. редактор на в. “Камбана”, пише:“…Има сведения, че болницата се подготвя за приватизация…”, в което лекарската гилдия “убеди” и местната общественост два дни преди заседанието. В отговор на това изявление г-жа Ант. Илиева запозна присъстващите с Протокол/04.06.2000г. от събрание на лекарите работещи в “МЦ І-Пирдоп”ЕООД, в резултат на което група лекари създават търговско дружество с ограничена отговорност “Медицински център ІІ – Пирдоп” ООД с адрес: гр.Пирдоп, ул. “Цар Освободител” №97 и управител д-р Пламен Димитров Стоянов.
Несъстоятелно е и обвинението към кмета Ант. Илиева за мотив и политическо поръчение с цел тласкане на лечебното заведение към приватизация, при положение че намеренията на посочените съдружници датират от 2000г. Дали средният медицински персонал и санитарите, както и гражданите, подписали подписката за оставане на д-р Стоянов като управител, са запознати с тези факти? Не е ли показателно намерението им, приписвано сега на друг…
Загубата на МЦ-І за 2007г. е в размер на 9571лв. Всички години назад под управлението на д-р Стоянов завършват винаги със загуба. Общият размер на загубите е 70 000лв., което намалява основния капитал на Медицински център І на 60 000лв. Стойността на активите към 31.12.2007г. е 74 000лв. Има задължения от 2000г., които към момента още съществуват. Общата сума на разходите за заплати и осигуровки за 2007г. е в размер на 279 000лв., при положение че приходите от услугите на “МЦ І - Пирдоп” ЕООД гр.Пирдоп за цялата година са 312 000лв. Остават 33 000лв. за издръжка, поддръжка и всичко останало.
При отчитането на Баланс на Дружеството за 2007г. пред ОбС - Пирдоп д-р Стоянов посочва в своя анализ.: “И през 2007г. дружеството приключва финансовата година с отрицателен резултат – загуба в размер на 9571лв. Ето защо, една от основните задачи на управлението на “МЦ І-Пирдоп”ЕООД гр.Пирдоп през настоящата 2008г. е да оптимизира разходната рамка на дружеството и да приключи финансовата година без загуба”, което до момента не е факт. Не са само задълженията, които в началото на годината са приблизително 7 000лв. Към МБАЛ – Пирдоп на 31 май 2008г. задълженията възлизат на 19 119лв., което е значително увеличаване на същите.
В своя Отчет за 2007г. на Дружеството д-р Динчев – Прокурист на МБАЛ – Пирдоп посочва, че “Болницата има просрочени вземания от: “МЦ І-Пирдоп”ЕООД гр.Пирдоп в размер на 7250лв.
Към момента наемите за лекарски кабинети заедно с оборудването и обзавеждането по фактури са 15.00лв; 43.85лв.; 30.00лв; 35.00лв. месечно. Когато дружеството има задължения към доставчици и неплатени фактури, ефективно ли е да се сключват договори за наем за символични суми.
По фактури за м. ноември 2007г. има получено възнаграждение от един лекар за един месец в размер на 2255лв. за медицински услуги по договор; 3842лв. за два месеца; 4852лв. на един лекар за извършена услуга; 7010лв. за три месеца; 2072лв. за медицински услуги; 3236лв. за медицински услуги; 2075лв. – това са суми за възнаграждения по договор за извършване на здравна услуга. Това са заработени пари и никой не го оспорва. Но дали е икономически издържано едно губещо от години предприятие да разходва такива суми за възнаграждения. Дали е ефективно управленското решение да “подаряваме” помещенията на наемателите? Дали е ефективно управленското решение повече от 90% от приходите на едно дружество да се разходват за възнаграждения и хонорари? Правилно управленско решение ли е дружеството да има неразплатени задължения от 2000г. до настоящия момент, в продължение на осем години да формира загуби, да има задължения към друго общинско дружество – “МБАЛ – Пирдоп”ЕООД, за което само преди месец събрахме седем кмета и общинските съветници от седем общински съвета, за да ги молим за финансова подкрепа от 500, 1000, 1500лв.?

В заключение на всичко изложено дотук г-жа Ант. Илиева предложи на ОбС – Пирдоп да не допуска в управлението на “Медицински център І – Пирдоп”ООД някое от лицата, съдружници в “Медицински център ІІ – Пирдоп”ООД с цел избягване на конфликт на интереси.
Фактът, че д.р Стоянов е управител на две дружества – частно и общинско, е явен конфликт на интереси и е в противоречие с чл.25, ал.1 от Наредбата за упражняване правото на собственост на общината върху общинската част от капитала на Търговските дружества, в която се казва “Не може да бъде управител лице, което от свое или от чуждо име извършва търговски сделки, участва в събирателни дружества, командитни дружества и ООД”. Д-р Стоянов не просто участва, а е управител и на двете дружества по съдебна регистрация.
В подкрепа на гореизложеното г-жа Илиева представи Удостоверение за актуално състояние от Софийски окръжен съд, съгласно което към 03.07.2008г. “МЦ ІІ - Пирдоп”ООД още съществува и негов управител е д-р Пламен Стоянов. За явният конфликт на интереси ще бъдат уведомени съответните компетентни органи. Г-жа Илиева категорично разграничи мнението си за неефективното управление на д-р Пламен Стоянов като управител на общинското дружество от мнението си за неговите лекарски качества. Тя подчерта още веднъж, че той не е уволнен като лекар на трудов договор в “МБАЛ – Пирдоп”ЕООД и на граждански договор в “Медицински център І – Пирдоп”ООД, тъй като кмета не е работодател на работещите в Медицински център І и МБАЛ – Пирдоп. Единственото, което се е случило е неподновяването на договора за управител на “Медицински център І– Пирдоп”ООД.
Антоанета Илиева заяви, че предприетите от нея действия са продиктувани от загриженост на добър стопанин, отговорен пред обществеността и закона.
Точно затова тя е готова да се вслуша и да вземе под внимание мнението на гражданите, когато то не е в разрез със законите и нормативните уредби.

Въпреки всички мотиви, изложени от г-жа Ант. Илиева и очевидния конфликт на интереси ОбС – Пирдоп взе следното решение:

Р Е Ш Е Н И Е
№ 96

1. Избира за управител на “ Медицински център І –Пирдоп” ЕООД
д-р Пламен Димитров Стоянов за срок от 3 години.

2. Упълномощава кмета на Община Пирдоп да сключи договор за възлагане управлението на “ Медицински център І “ ЕООД с д-р Пламен Димитров Стоянов.

Източник: Община Пирдоп

13 коментара:

Анонимен каза...

Ako e vqrno 4e doktora ima i druga firma i zaedno s tva e 6ef i na MeCe-to togava tva e qko naru6enie

Анонимен каза...

uИскам да попитам г жа кметицата нямали конфликт на интереси когато едно семейство работят в едно предприятие в случая ЦДГ ДО СТАДИОНА жената като домакин а съпругат и като огняр нали нафтата тя я изписва как може тя да е мол а той хем огняр хем шофйор притова пенсионер

Анонимен каза...

забравяте да отбележите,че и секретарката на г-жа Илиева е племенница на тия двамата от детската градина,а той--огняра кара и яденето на патронажа.къде е директорката на тая градина бе???????????

Анонимен каза...

G-jo Ilieva,az dylboko vqrvam vyv vas,siguren sym,4e tozi grad 6te vyrvi na dobro,no molq vi zapo4nete ot ViK--nemoje vseki pyt po4ivnite dni da bydem bez voda,tova go nqma nikyde.Bolesti li trqbva da plyznat iz grada ni ta tozi 6ef na vedomstvoto da mu byde poiskana otgovornost.qvno nee vse edno da komandva6 voinicite nqkoga i sega da rykovodi6 koga da imame voda i koga ne.Molq vi vzemete spe6ni merki za tova polojenie.ot dosta vreme se 4udq kyde i kak da pi6a za tova.pro4etete vsi4ki komentari--22 na br.po povod na publikaciite za vodata.nadqvam se v nai-skoro vreme i v na6iq grad da ima postoqnno voda--znam,4e ne vie ste vinovna za tova polojenie,no se namesete .qvno ViK ne4ete publikaciite i nqma da se opravi bez va6ata namesa.jelaq vi uspeh v predstoq6tite bitki za opravqneto na grada ni--takyv kakyvto iskame i trqbva da byde s va6a pomo6t.

Анонимен каза...

A 3a6o gentara e tolkova mrasen niama edna jvetna aleia i3korenixa se 3elenite xrasti tova go niama nikade v Balgaria.Kakvo 4akate da se sly4i s avtogarata tia e teritoriata na ob4inata 3adal6ete sobstveni6ite da ia remontirat 3a da ne se stigne do ne6asten sly4ai i togava 6e si prexvarliate vinata eoni drygi.Xaide da minem i na g,adskata gradia pystinia i 3miarnik.Predi6noto rakovodstvo na grada ne gi opravi ama i vie 3a 9 mese6a ni6o naiave a jaka vi viarvaxme i vi i3braxme,no 6e doidat i drygi i3bori........

Анонимен каза...

Огледалце, огледалце...

Лошо за ПиАрстващата агитка на кметицата.
Направиха им показно, а те, милите, сега се сетили
"След дъжд - качулка", както казва народа, да обясняват други истини и т.н...
Ми то трябваше мотивите на Илиева да се чуят докато течеше подписката и агитациите,
а не чак по време на вечеринката в салона...
И друго: Интернет е модерна медия,
въпреки самодейния характер на прилагането и в Пирдоп,
ама тражданите баби, дядовци и др. не присядват на разговорка пред ПиСито.
Тям е потребно друго и явно има хора дето знаят какво и как...
Дет се вика, да бяха изчели по радиоточката горното възвание на "община Пирдоп"
щеше да хване повече декиш...

pass

Анонимен каза...

Аз съм от "ПиАрстващата агитка на кметицата"! И го правя за без пари, колкото и да е странно за коментиращия преди мен!
Мотивите на въпросната Илиева нямаше как да се чуят от застаряващия електорат, които се обикаляше от къща на къща. Същият електорат, който от комунистическата партия (с абривиатура БСП) се обикаля само по време на избори. Предлагат му се разнообразни услуги - извозване с коли до избирателните секции, евтинко кафе в пенсионерския клуб, а тези с по-тъмен цвят на кожата дори получават 5лв за глас за червените.
Еххх трудно им е на мръсните комунисти днес... да чакаш вече толкова месеца, че да хванеш кметицата в грешка... Грешка е за баба ти Ганка от Първа улица, но цифрите показват друго. Разбира се интригантката Ренета Атанасова използва случая, за да ги настрои срещу новата управа на Пирдоп. Как да е друго - няма ги вече парите от общината в касата на вестник Камбана - сега с всички сили ще се борят с това недобро (за тях) управление на Пирдоп.
Ама не е ли събитие за Пирдоп, че кметът има въобще позиция? Доскоро той трябваше да се търси по кръчмите, за да изфъфли нещо, за което обикновено получаваше овикване от Божковата. А какво ли учудване за някои ще е това, че може самата кметица на града да е написала това писмо. Уауууу! Вече имаме кмет, който може да пише, а и не само това - може да се обосновава доста добре!

Анонимен каза...

Аз също съм подкрепила с удоволствие новата управа но е крайно време да покажат некаква промяна а не само новоназначените общинскислужители да гледат от високо защото сме ги избрали да бъдат с народа и ще дойдат пак избори.Занм че нищо не се парви с вълшебна пръчица но поне центъра да се оправи съгласна съм с горепосочения коментар няма цветни алеи и за автогарата и за градсата градина а да не говорим за водата докога и то не в суша ще ни се спира водата задължително събота и неделя хайде стига вече

Анонимен каза...

аз също съм в защита на кметицата-вслуша се жената в мнението на хората,които я избраха.няма как с вълшебна пръчица да се оправи всичко в този град.аз и предлагам да започне от тези дето всеки ден ни спират водата.в събота цял ден нямаше вода.в неделя имаше-похвално,ама вечерта ............от чешмите течеше като капка.живея на 3 етаж в блок--снощи нямаше как децата да се изкъпят--до втория се качва и............край.еееееееее стига де--който е некадърен да напусне,да доиде някой който поне малко разбира от налягане,тръби,водопровод......Г-йжо вземете мерки вече с тая вода,това не се издържа вече.дори и сега в момента едвам тече водата-пак ли аварййййййй.

един от семкарите каза...

Г-жа Илиева манипулативно представя фактите в своята обосновка. Т.нар. "заплати", които тя цитира на сесията не са заплати а приход на всеки кабинет в поликлиника от здравната каса. От този приход 40 % отиват за заплата на лекаря който го е изкарал, а останалите пари остават в поликлиниката, която е общинска собственост. Същите тези лекари-"престъпници" изработват парите с които се издържа поликлиниката и за 8 години общинския бюджет не е дал нито лев за издръжка на поликлиниката. Ако лекарите работещи в мед.център, работеха на индивидуална практика, всичките заработени от тях пари щяха да си остават за тях, да видим тогава общината как ще издържа сградата и апаратурата.Г-жа Илиева показа лошо отношение към общинските съветници и към всички свои избиратели, като се опита напълно авторитарно, както по времето на Тато да смени управителя на поликлиниката. Тя не се допита нито до общ.съвет /който е собственик на търговското дружество/, нито до колектива на поликлиниката за своето решение. От както е на длъжност г-жа Илиева нито веднъж не се е поинтересувала има ли някакви проблеми в поликлиниката или не. И изведнъж реши, че лекарите работещи там са престъпници и че закона й позволява и "семкар да назначи да ги управлява"-последното е цитат от нейното изказване на срещата с лекарите в болницата при представянето на новата управителка от Своге. Конфликта на интереси, на който тя се позовава всъщност е един сапунен балон изсмукан от пръстите за да се замаже срамното положение, в което изпадна кмета на община Пирдоп. Няма конфликт на интереси, защото цитираното от г-жа Илиева търговско дружество сформирано през 2001г. не е действащо и не извършва търговска дейност. То бе сформирано впредвид на обстоятелствата които съществуваха преди 8 години, и които сега са коренно различни.Същото това дружество може само за три дни да се заличи от Търговския регистър и пак за три дни да се сформира отново ако трябва. Значи ли това че лекарите работещи в поликлиниките в страната са престъпници и трябва семкар да ги управлява за да няма конфликт на интереси. Г-жа Илиева съобщава цена на сградата 60 хил.лв. Тази цена е по оценка от 2001г., която оценка досега не е актуализирана. Реалната стойност на дружеството в момента е около един милион лева. На фона на тази стойност, задължение от 9 хил. лева е просто смешно да се изтъква като аргумент за лошо управление.Истината е че кметицата реши да прави лов на вещици, най-вероятно под влияние на лошите съветници около нея. Г-жо Илиева Вие обидихте лекарите , обидихте и своите избиратели. На предизборните срещи говорехте едно, сега правите друго.Един добър управител трябва да има около себе си добър екип. Вие показахте, че нямате добър екип, както от юристи, които да ви кажат че нямате право да назначавате управител на общ.дружество, така и от консултанти които да ви насочват в правилната посока. Човек се учи докато е жив , и то предимно от грешките си. Честния човек като сгреши, има доблестта да се извини. Вие сгрешихте г-жо Илиева. Ще имате ли доблестта да се извините? Или лова на вещици ще продължи. Между другото лекарите от поликлиниката имат пълното основание да Ви съдят,и то за много пари, защото незаконно изнесохте конфиденциална за търг.дружество информация и я показахте публично. Пак в резултат на съветите на добрите ви юристи може би. Парите от спечеленото срещу вас дело със сигурност ще стигнат да се покрият дълговете им към болницата. Мисля даже, че ще им останат и да почерпят.

Анонимен каза...

чесно казано съм възмутена от краткото изказване на г-н Камберов,ако въобще това е изказване(3-4 изречения )извинения нечухме,явно той си мисли че няма за какво,ама ние немислим така(потърпевшите почти всяка вечер)това е измиване на ръцете,като твърдим че други са виновни.чухме че работниците невзимат цялата си заплата,а той и инкасаторките взимат ли си ги?????????????ние тези които си плащаме редовно виновни ли сме че другите неплащат.ама и ние страдаме без вода ,нали така??????????

Анонимен каза...
Този коментар бе премахнат от администратор на блога.
Pirdop blog каза...

Без глупости! Кажете вашето мнение по темата с по-нормални думи!